diumenge, 18 de novembre del 2012

Amb IVA o sense?

A partir de demà queda prohibit pagar en efectiu imports superiors als 2.500 euros. Es refereix a transaccions en què, com a mínim, intervingui un professional. Si ens ve a casa el lampista de tota la vida, o el pintor, no es podrà demanar si volem pagar l'IVA o no. De fet, aquesta pregunta no ens l'haurien d'haver fet mai, perquè l'impost s'havia d'aplicar sempre. Ara, però s'afegeix el fet que les transaccions superiors als 2.500 no es podran fer en efectiu, sinó que caldrà la intervenció bancària, ja sigui amb targeta o xec. La penalització serà del 25%
Al nostre país la picaresca ha fet que qui compleix amb les seves obligacions fiscals sigui considerat un babau, i per això no és estrany que un diputat del Congrés espanyol, amb pis a Madrid, pugui estar cobrant desplaçaments, que un diputat europeu dormi a l'oficina i cobri la minuta de l'hotel, o que un diputat del nostre Parlament estigui empadronat en la segona residència, per cobrar més dietes.
Els que més exemple haurien de donar, sovint són els que pitjor ho fan i després s'atreveixen a acusar els altres de frau i corrupció. Si els nostres polítics tenen tan poca credibilitat és per la seva tendència a buscar els seus guanys, encara que sigui amb tota la picaresca i frau, però no podem oblidar què fem nosaltres, i reflexionar si no estem també enredant l'administració per estalviar-nos uns diners. Qui més en té més en pot defraudar, però això no treu que nosaltres siguem també uns estafadors, encara que sigui de xavalla.
No sé si la mesura donarà els seus fruits. Si més no la voluntat és dificultar el frau. Em ve a la memòria la decisió del govern del PP per recuperar el diner ocult. Si no ho tinc mal entès les previsions han quedat en no res i els ingressos previstos se'ls hauran de pintar a l'oli. Ara, com que tenen tots els ulls pendents de les eleccions catalanes, ningú en parla. Veurem què passa a partir del dia 26 de novembre. De temes per anar seguint en tindrem prou. Caldrà, però centrar-nos en sortir de la crisi i a veure si es plantegen mesures eficients i realistes, i evitar la creació d'expectatives que llavors porten desil·lusió i dolor.