dissabte, 31 de desembre del 2011

El PP sí apuja els impostos

No calia ser gaire espavilat per saber què passaria, però és bo recordar-ho per a qui podia creure que ens inventàvem les premonicions, potser per desprestigiar qui mentia fent promeses impossibles. El PP, en campanya, va prometre que no apujaria els impostos i en canvi incrementaria les pensions. Era impossible reduir el dèficit, incrementant despesa i no tocant els ingressos. Ara, però ja tenim el que sabíem que passaria: el govern del PP apuja els impostos.
Quins impostos són els que s'augmenten? impostos indirectes? No. Curiosament, i d'això ja en vaig parlar, el PSOE quan estava al govern va apujar l'IVA, és a dir, un impost indirecte i que per tant afecta tothom per igual, al marge del seu nivell de renda. Un impost gens progressiu, i per tant una mesura gens progressista, gens d'esquerres. Ara és el PP qui apuja impostos directes, que van per trams en funció del nivell de renda dels subjectes passius. El PP, un partit de dretes, incrementa progressivament els impostos, deixant en evidència al PSOE.
Qualsevol mesura que afecti la butxaca mai és benvinguda i, en tot cas, només es pot veure amb bons ulls, tenint en compte la situació econòmica en què ens trobem, i constatant que hi ha qui ho passa molt pitjor. També és cert que els treballadors en nòmina seran els que més ho patiran, i d'alguna manera s'entenen les crítiques que diuen que és la classe mitjana qui novament hi sortirà perdent. Aquest és un problema, però, que ve de lluny i caldria reformar la política fiscal del nostre país i, sobretot, lluitar fermament contra el frau fiscal. Mentre hi hagi una part de la població que es deslliura de pagar impostos d'acord amb la llei, qualsevol mesura fiscal ens semblarà injusta.
I un apunt més. Als funcionaris se'ns congela el salari, no hi ha retallada (de moment), però el temps que fa que ho tenim congelat, al marge de la retallada del 2010 i l'increment de l'IRPF, que també ens afecta, no ens deixa massa satisfets. Ja veurem què passarà el mes de març, després de les eleccions andaluses.
Malgrat tot, us desitjo un bon any 2012!