dilluns, 5 de desembre del 2011

Ciutadans pel Canvi, final de trajecte

El dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, Ciutadans pel Canvi ha convocat l'assemblea per a la dissolució de l'entitat. A la darrera convenció del mes de novembre es va prendre aquesta decisió que haurà d'aprovar l'assemblea. Dotze anys d'existència per aconseguir dos objectius: portar Maragall a la presidència de la Generalitat, i canviar la manera de fer política. El primer objectiu es va assolir, amb els resultats que tots coneixem, però el segon continua pendent.
Va ser precisament aquest segon objectiu el que em va animar a formar part de Cpc. No m'agradava la manera de fer política i creia que podíem contribuir a sensibilitzar els polítics que calia canviar l'estil, la manera de fer. La ciutadania demanava transparència i participació. Cada vegada el distanciament de la classe política era més gran, i s'estava governant d'esquena al poble que els havia escollit.
L'actual crisi és culpable de molt, però els partits polítics no han treballat suficientment per aconseguir aquest canvi que la societat demana. El PSC, amb qui es treballava més a prop, encara viu amb problemes per la seva ceguesa i incapacitat pel canvi. Un PSC que va voler prescindir de Cpc i tot el seu missatge, i va caure estrepitosament. El final estava sentenciat, i tampoc l'haguéssim salvat de la derrota, però ho va fer sol, desemparat, i així continua.
La decisió del proper dimarts és l'única sortida que en aquests moments es pot prendre. La reconversió de l'entitat no ha acabat de quallar, i seria bo fer-ne una petita anàlisi. Han estat uns anys en què s'ha intentat redirigir l'entitat, sense aconseguir-ho. L'acte de dimarts l'hem d'entendre com un final de trajecte. Un bon grapat de persones, amb més il·lusió, potser, que no pas encert, hem intentat contribuir a canviar la manera de fer política al nostre país, i ens haurem d'acontentar en ser una referència i un toc d'alarma per a qui no ho té clar, i insisteix a caminar amb els ulls clucs, ignorant els altres, amb un aire d'autosuficiència que l'ha de portar al fracàs.
Es podrà opinar de moltes maneres, però ningú podrà negar que l'intent de Ciutadans pel Canvi era positiu, i de ben segur que algun efecte va tenir i va ajudar a tirar endavant el nostre poble. Voldria pensar que des dels partits polítics i de l'anomenada societat civil, s'intentarà redreçar la manera de fer política, i a veure si entre tots ho fem possible. El futur del nostre poble està en joc.