dimarts, 15 de novembre del 2011

La ignorància dels votants

Salvador Cardús, en el seu article al diari ARA, parlava de "la incultura política del ciutadà" i especificava, "no només en els estrats socials més modestos", i ho argumentava amb exemples. Al mateix diari, el columnista Iu Forn reproduïa, amb sorna, el programa (concret) de Mariano Rajoy, amb els arguments (inexistents) que l'avalaven per treure'ns de la crisi. Rajoy ha dit que el dia 21 de novembre la prima de risc baixarà, però, com es comenta a l'editorial de l'ARA, els inversors ja donen per feta la victòria del PP, i en canvi la prima de risc ha continuat pujant.
Jo sí que he llegit algunes de les promeses de Rajoy, com ara la reducció dels impostos i l'augment de les pensions. Unes promeses que són molt agradables d'escoltar. Qui no s'anima a votar un partit polític que es compromet a abaixar els impostos i a augmentar les pensions? Es tracta però de dues mesures que sumades produeixen un increment del deute, i això és precisament el que no ens podem permetre. Llavors jo em pregunto: a qui vol enganyar?
La resposta és molt clara: la ciutadania que el votarà. Perquè som tots plegats uns ignorants de la política econòmica, i ens deixem enredar pel primer que es posa a davant nostre. Què passarà amb l'arribada de Rajoy al govern espanyol? doncs a part d'escanyar-nos més als catalans, políticament però també econòmicament, si vol mantenir-se ferm en no augmentar els impostos, haurà de fer retallades per eixugar el dèficit. No podrà incrementar les pensions, o haurà de reduir despesa social.
Ja fa massa temps que ho estic dient en aquest bloc, però haurem de repetir-ho una i mil vegades més: la solució passa per augmentar els impostos. L'estat necessita ingressos si vol eixugar definitivament el deute.
Per cert, ja que parlem de propaganda electoral, deixeu-me que recomani a ERC que amagui una setmana el seu secretari general, que no el deixi parlar durant uns dies, per estalviar-los un desencís més gran. Lo seu ja no és parlar a ignorants, sinó a babaus.