dimarts, 1 de novembre del 2011

Castanyada, Halloween, Tots Sants...

Cada any per aquestes dates ens fem la mateixa pregunta que, si no ho recordo malament, he reproduït en aquest bloc. Em refereixo a les nostres preferències entre la Castanyada i el Halloween. En les respostes hi pots trobar sentiments nostàlgics, de reafirmació cultural i de país, economicistes... a tot això hi hem d'afegir la campanya contra el Halloween que els bisbes italians han desenvolupat aquests dies. Una festa pagana que pretén amagar el veritable sentit de la festa de Tots Sants.
Cadascú tira l'aigua al seu molí, justificant-ho com pot, per defensar la seva posició. En el cas de l'Església és una cançó que es repeteix en cadascuna de les festes d'arrel pagana, i que en el seu moment es varen adaptar amb continguts religiosos. Ara escoltes els bisbes italians preocupats pel maquillatge heretge d'una festa catòlica, com si ens maméssim el dit.
A mi no m'agrada el Halloween. No m'atrau i a més el considero, tal com l'estem aplicant a casa nostra, brut i sense sentit. Ahir després de rebre tres grups de quitxalla, i regalar-los begudes i galetes, vaig decidir tancar les portes grosses, per no quedar sense les subsistències del rebost. Aquest matí els carrers d'Arenys estaven plens de closques d'ou amb els seus rovells, esclafats a les parets i al terra. Això és el que volem per als nostres fills?
La castanyada és una tradició que a casa conservem, però que puc entendre que les noves generacions no segueixin. De fet les castanyes són un fruit força insípid, i no acostuma a agradar massa. Si no hi ha costum de trobar-se les famílies al voltant de la taula, tampoc el tindran al voltant de la llar de foc, on encara en tinguin.
Però el que preocupa als bisbes italians no té res a veure amb la castanyada. El que els preocupa és que no celebrem la diada de Tots Sants ni el record als nostres difunts. Segurament estarien tant o més preocupats que per a nosaltres Tots Sants sigui sinònim de castanyada. I això no és cosa d'ara, sinó que ho he vist sempre d'aquesta manera.
A casa doncs, continuarem defensant la castanyada, sense perdre ni cinc minuts a barallar-nos amb el Halloween, ni tampoc visitant els cementiris.