dimecres, 16 de novembre del 2011

Intoxicar la campanya electoral

Ho hem sentit a dir. Hi ha persones o partits polítics que es dediquen a intoxicar la campanya electoral. Per què ho diuen? perquè algú es dedica a treure els drapets al sol. I això està mal vist? Creieu que és il·lícit? o poc ètic?
Les persones, i els polítics ho són, viuen i actuen, i deixen petjada. Es pot viure amb coherència o bé actuar segons bufa el vent. Si pretens tenir credibilitat, els teus actes han de tenir sentit, la qual cosa no vol dir que al llarg del temps no puguis canviar, perquè vivim en un entorn que ens afecta i que al mateix temps afectem, però una cosa és l'evolució de la manera de fer i l'altra la incongruència, les contradiccions.
És bo que la campanya electoral que puguin fer els partits, es basi en projectes i promeses viables, en positiu, i no tant en espantar l'electorat davant el perill que guanyi l'adversari. Això no treu, però, la legitimitat de recordar als electors què ha fet el seu adversari, quina manera de pensar té, quines lleis poden derogar-se o aprovar-se. Si tot això ho considerem intoxicació, estem equivocats.
La intoxicació sorgeix en el moment que es menteix deliberadament per ensorrar l'adversari polític. Quan es fan afirmacions inexactes o falses que poden perjudicar el contrincant. Si jo afirmo que amb el PP amb majoria absoluta perilla la progressivitat del sistema impositiu, no estic intoxicant, sinó que exposo un fet constatable dels partits de la dreta. El que passa és que estaria amagant que el govern socialista espanyol tampoc ha destacat per aplicar progressivitat impositiva, sinó que en aquests anys de govern socialista s'ha incrementat l'IVA i s'ha renunciat a incrementar l'IRPF per a les classes més altes, en un moment que calien més ingressos. Jo no hauré intoxicat, i en tot cas es tractarà que el PP es defensi amb l'evidència que acabo d'esmentar.