dimecres, 2 de novembre del 2011

Grècia contra l'euro

El primer ministre grec, amb la seva decisió de convocar un referèndum vinculant sobre la conveniència del rescat europeu, amb el conjunt de retallades que això significa, ha posat els pels de punta dels europeus. La gent es pregunta si això és l'inici de la fi de l'euro, o bé si Grècia s'acomiada de la zona euro. Però no tot és tan senzill, ni deixa intactes els altres països. Probablement si les conseqüències de la decisió que pugui prendre la ciutadania grega només els afectés a ells, la resta d'europeus no obririen ni boca. No va així la cosa.
És una bona idea organitzar un referèndum? Per què estem parlant tot el dia de democràcia participativa i ara ens fa por un referèndum? També ens podem preguntar: hi ha suficient coneixement i objectivitat per part de la població de Grècia, a l'hora d'emetre el seu vot? Si els funcionaris haguessin pogut donar la seva opinió, creieu que haurien acceptar la rebaixa del seu salari? La democràcia participativa no és fàcil de conduir, i potser per això la democràcia que tenim arreu és la representativa. A l'hora de prendre decisions, cal conèixer a fons les conseqüències i les motivacions que les fan prendre, i això implica fer molta pedagogia, no pas renunciar a la participació. Creieu que el primer ministre grec podrà fer bona pedagogia perquè la seva ciutadania pugui emetre el seu vot amb coneixement de causa?
Avui el primer ministre dubtava de la pregunta a plantejar a la ciutadania, i algú li suggeria que plantegés directament la seva continuïtat o no a la zona euro. La situació financera és greu a Europa i cal l'esforç de tots. S'ha treballat malament i caldrà demanar responsabilitats, però és necessari fer el primer pas, i si hi ha un país que ha enganyat i és incapaç de controlar el frau fiscal, no cal dir que ara li toca fer més sacrificis. El poble és sobirà, però també responsable. Ja sé que aquest final grinyola una mica, però la meva impressió és que la convocatòria del referèndum és una manera que té el primer ministre de treure's responsabilitats, penjant-les a la ciutadania. No està bé!