dimecres, 23 de novembre del 2011

L'Alternativa de Jesús, a Arenys

Mentre m'acostava a la sala d'actes del col·legi La Presentació, intentava recordar la darrera vegada que havia sortit al carrer per assistir a algun acte. Pensava que tenia mèrit el rector, que el diumenge em va convidar a la conferència del teòleg José Antonio Pagola, doncs havia aconseguit treure'm de casa.
El teatre del col·legi feia goig de veure. Un dimarts al vespre del mes de novembre, força ventós, després d'uns dies de pluja intensa, no convidava massa a sortir pels carrers d'Arenys, però l'oportunitat s'ho valia. Es tractava d'aprofitar la seva estada a Arenys, per escoltar les seves paraules. El títol de la xerrada: L'alternativa de Jesús.
El públic assistent, majoritàriament gent gran, però amb alguns joves. La comunitat dels caputxins i representants de diferents ordres religioses, acabaven d'omplir la sala. Molta atenció a les paraules del conferenciant i lleugers somriures quan intuíem allò que volíem sentir: una crítica a la jerarquia eclesiàstica. 
Pagola, un estudiós de Jesús, ens el presentava com la gran figura que no pretenia crear cap religió, sinó que venia amb un projecte innovador. Convivia amb els pobres, amb els indigents i prostitutes, a qui venia a perdonar i no pas a jutjar. No es feia amb els grans sacerdots ni els rics, sinó amb aquells que necessitaven compassió. 
Pagola ens demanava humanitzar el nostre entorn, a la família, a la feina, al lleure. No jutjar, per això donava entendre que la jerarquia eclesiàstica encara no ho havia entès. Ens va recordar que la crisi que estem patint encara durarà uns quants anys, amb famílies en situació molt precària. Seguint l'exemple de Jesús, ens animava a organitzar la nostra vida cap a les persones més pobres, amb menys recursos, amb més dificultats per sobreviure. S'escandalitzava veient què estava fent la nostra societat occidental.
No cal dir que el públic assistent va agrair les paraules del conferenciant, i es felicitava per haver assistit a la trobada. Tots, per dintre, segur que en algun moment o altre ens havia vingut al cap monsenyor Rouco Varela, o fins i tot algun bisbe més pròxim. La comunitat de base, sovint necessita reconfortar-se escoltant alguna persona amb criteri i crític cap als que marquen el camí de l'església institució, però Pagola ens descrivia el "number one" de la nostra història. La paraula de Jesús era escoltada pels més humils, els que tenen assegurat el regne de Déu.