diumenge, 27 de novembre del 2011

Els resultats electorals tenen una raó de ser


Arran de la reflexió que fa Iu Forn, en el seu article de l’ARA, voldria insistir en el tema que vaig apuntar temps enrere, en relació als resultats electorals i les valoracions que es fan massa a la lleugera. Iu Forn parla dels que dubten de l’encert o no d’haver votat un partit com el PP, i jo em refereixo als votants de Plataforma per Catalunya.
Recordo que durant la campanya de les eleccions municipals passades, i sobretot després de conèixer els resultats i comprovar que PxC havia entrat a una bona colla d’ajuntaments, hi va haver molt d’enrenou i fins i tot manifestacions i pancartes negant el dret de PxC de formar part dels consistoris respectius.
Aquesta no és la reacció lògica, la que ha de ser. Podem estar empipats i molestos perquè un partit amb les consignes de PxC obtingui suficients vots per tenir representació a l’ajuntament, però ens equivoquem si ataquem els escollits i fins i tot qui els ha votat. Si han sortit escollits és perquè alguna cosa falla. Alguna cosa hem estat fent malament.
Si a la nostra societat hi ha actituds que considerem racistes, hem de comprovar quins són els motius. Què tenim descuidat i què provoca el malestar i una fractura social. Es tracta d’una responsabilitat dels poders polítics que exerceixen, però també de tota la societat de la qual formem part.
Probablement ens hem dedicat més a ensenyar les coses amables i ens hem oblidat d’analitzar i treballar la convivència. Si aquesta ocasiona problemes, els hem d’afrontar i, entre tots, procurar resoldre. Hem de ser capaços de posar-nos a la pell dels altres i deixar de fer valoracions genèriques, tant si són positives com no. Oi que viure en parella no és fàcil? Compartir habitatge, barri i ciutat, tampoc ho és. Cal l’esforç de tots, i els governs locals han de treballar la prevenció del conflicte i saber-lo resoldre de manera contundent.