dimecres, 4 de maig del 2011

Trets de campanya

Encara que no ens agradi, la xenofòbia ven i en campanya hi ha qui ho sap i se n'aprofita. El cas de l'alcaldable pel PP de Badalona, el senyor Albiol, és molt evident, i a més no se n'ha amagat mai. De fet el PP ha jugat molt amb el tema de la immigració, sobretot quan ha estat a l'oposició. La realitat migratòria és complexa i no hi ha dubte que requereix atenció i presa de decisions, però d'aquí a practicar i proclamar tics xenòfobs n'hi ha un bon tros.
Quan tens responsabilitats polítiques et trobes davant de situacions que no són fàcils i has de prendre decisions. El pitjor que pots fer és generalitzar i posar tothom al mateix sac. No hi ha dubte que majoritàriament els immigrants viuen en situacions precàries, però equiparar immigració amb delinqüència és un error i amb això no s'hi pot jugar.
Tenim un problema greu de cohesió social. Si ens deixem portar per la rutina i la crítica fàcil, aconseguirem augmentar el volum d'exclusió social. No és només en el camp de la immigració, sinó que també ens passa en el tema identitari. És per això que en més d'una ocasió he parlat de la necessitat d'anar tots junts i intentar aconseguir les coses plegats, evitant baralles internes.
La campanya electoral a la nostra vila difícilment es parlarà d'immigració, i això és bo. No podem dir que visquem d'una manera integrada, perquè no és cert, però el fet migratori no ha provocat cap conflicte social rellevant. Tampoc penso que el fet identitari sigui motiu de lluita política, perquè som prou intel·ligents com per adonar-nos que el que està en pugna és el model de gestió, la capacitat i les ganes de treballar dels candidats. Qui vagi amb proclames independentistes, simplement acolorirà la campanya, però estarà perdent energies sense sentit.