dijous, 5 de maig del 2011

Tret de sortida a la campanya 2011

Aquesta nit, a les 12 en punt, comença la campanya electoral de les municipals 2011. D'aquí a un mes, si fa o no fa, es constituiran els nous ajuntaments fruit dels resultats del proper 22 de maig. Hauran passat quatre anys des que vàrem escollir l'alcalde que havia de liderar el govern format per tres forces polítiques. No tinc la sensació que el temps hagi passat molt de pressa, perquè si faig balanç, són molts els temes i actuacions realitzades que puc relacionar, i això només es fa amb il·lusió, esforç i temps.
A la vila es presenten set candidatures, el mateix nombre que ara fa quatre anys, encara que hi ha canvis de protagonistes i aspectes interessants a comentar. Si l'any 2007 teníem la influència de l'entrada de Ciudadanos al Parlament català, ara podríem parlar de Solidaritat Catalana, que en les darreres eleccions autonòmiques va aconseguir quatre diputats. 
Un fet a tenir en compte, encara que n'hi ha més, és la composició de la primera força política de la nostra vila. Després de la sorpresa del candidat de CIU, ens hem trobat amb una llista jove, sense experiència política, escenificant un canvi radical del recorregut dels darrers mandats. Tot això fa que la previsió de resultats sigui complicada, perquè no hi ha els referents amb que ens basàvem fins ara.
L'entrada de la CUP és un altre element a considerar, perquè es fa difícil endevinar d'on es nodriran, a qui agafaran vots, o si restaran abstencionistes que fins ara no tenien cap opció que els convencés. Fa quatre anys Ciudadanos va fracassar. No va ser capaç de capturar prou vots per obtenir representació al Ple municipal. Es varen quedar molt enrere. Podrà la CUP aconseguir suficients vots per entrar a l'ajuntament?
Aquesta nit es penjaran cartells i banderoles per ornamentar la campanya, i a partir de demà les diferents candidatures presentaran el seu programa. Fins ara hem escoltat bones intencions. Pocs han parlat obertament sense tenir por de les conseqüències de les seves paraules. Convindria que tots entenguessin que els vilatans no esperem paraules amables ni grans projectes, sinó solucions als problemes actuals. 
Ara fa quatre anys, la situació econòmica era diferent i podíem prometre moltes obres, la majoria de les quals s'han pogut realitzar. Ara necessitem escoltar com lluitaran contra la crisi, contra l'atur; com milloraran el medi ambient, la neteja dels carrers i places... però per sobre de tot volem sentir que, a partir del dia 23 de maig, continuaran escoltant-nos, ens deixaran participar, seran transparents i lluitaran per aconseguir tot allò que ens hauran promès a partir de demà. I volem alcaldables valents i amb coneixement de causa. No podem quedar-nos amb experiments.