dilluns, 2 de maig del 2011

Han mort Bin Laden, i?

Avui ens hem despertat amb la notícia de la mort de Bin Laden. No hi ha dubte que és una gran notícia, esperada per moltes persones i que tindrà conseqüències. Però, quines?
L'enrenou del món no depenia només d'una persona. Per més culpable i poderós que fos Bin Laden, ell no estava sol, ni era capaç de cometre tots els espantosos assassinats. La seva mort tindrà efectes, però no serà simple la seva anàlisi. Els americans l'odiaven perquè es va atrevir a sembra el caos i la mort a casa seva. No es tractava de guerres a altres països, sinó d'un atemptat de grans dimensions al seu propi país. La mort de Bin Laden, doncs, representa per a molts castigar qui va gosar enfrontar-se als EUA i commocionar el món sencer.
No he llegit prou extensament la notícia com per saber si l'objectiu era matar-lo o bé agafar-lo amb vida. Penso que hauria estat més bé que no l'haguessin matat, sinó pres per poder ser jutjat i sentenciat pels crims comesos. La mort de Bin Laden no resol res, perquè al seu voltant hi ha moltes persones dominades per l'odi que estan disposats a morir per atacar i destrossar els països occidentals. No tothom el considerava un criminal, sinó que per alguns era la veu i la força d'un món sotmès durant molts anys als dictàmens d'Occident. Un món que havia estat dividit, i força mal dividit, per interessos d'Occident, sense tenir en compte la realitat d'Orient, de les seves ètnies, creences i cultures.
Res pot justificar l'actitud de Bin Laden, i per això havia d'haver estat posat en mans de la Justícia perquè respongués dels seus actes. Però el mal es regenera i es pot reencarnar en altres cossos. És per això que convé estar alerta i, sobretot, resoldre aquells conflictes i aquelles situacions que provoquen el ressorgiment d'individus com Bin Laden, que el seu odi pot més que qualsevol tipus de reflexió.
Si no ens adonem que les fronteres han desaparegut i que al nostre voltant hi viu gent de totes les races i cultures, no posarem fre a l'odi entre dos mons separats per unes ments recargolades i estèrils. No justifiquem, però expliquem per què hi ha un enfrontament que provoca, en ments malaltes, la set de la venjança i la mort.
Occident s'ha desempallegat d'un corcó, però també els països àrabs. No ens pensem que només ho hem patit nosaltres. Mireu quants musulmans no han estat víctimes del terrorisme. No anem de víctimes quan els que ho han patit més de prop han estat ells. Els EUA varen viure el seu infern un onze de setembre, però moltes persones també han viscut enmig de l'odi, la por i la mort. Bin Laden és mort, però no ens equivoquem.