dijous, 31 de març del 2011

Retallades amunt i avall

Estic seguint de reguitzell la tertúlia de TV3 sobre les retallades, i sento molts tòpics. Ha intervingut un noi força repel·lent... va de savi. Tots entenem d'economia i som capaços de donar lliçons. Això no vol dir que no s'hagi d'escoltar els altres, perquè en poden sortir idees, però no es pot sentenciar.
Personalment veig amb preocupació la política del nou govern. Potser és més pel que diuen que no pas pel que fan. Però s'està creant un clima de desànim que no sé si és bo per aixecar l'economia. Segur que estem més malament del que ens pensàvem. Probablement és cert que l'anterior govern va estirar més el braç que la mànega, però hi ha uns puntals de la nostra societat que no poden trontollar. No podem renunciar d'un dia per l'altre a elements bàsics d'educació o sanitat. Si cal renunciar necessitem alternatives, hem de veure el fons del túnel o sinó, ens l'han d'il·luminar.
Posar la por al cos per possibles acomiadaments, no estimula. Calia que algú ens obrís els ulls, perquè no ens havíem acabat de creure que estàvem en crisi, però ara ja ho tenim força assumit i el que cal és donar pistes de cap a on hem d'anar. 
El que sap més greu és que entretant els partits polítics estan més pendents d'emmirallar-se i a cops de colze sobresortir dels altres, i poc en unir esforços per superar més aviat la situació de crisi. 
El debat ha anat continuant, i només m'he parat a escoltar en Germà Bel, que amb poques paraules ha escenificat el panorama. Més impostos en temps de crisi? menys serveis per manca d'ingressos? a què renunciem? Creieu que aquells comentaris que fèiem sobre la sanitat als EUA?
Estic d'acord amb una idea que ha sortit, que també l'ha dit en Germà Bel, que en una època com l'actual en què no es poden donar subvencions, caldria facilitar les coses, simplificar els tràmits administratius, fer-ho fàcil. Segur que l'enginy s'afina quan hi ha dificultats. És bo doncs que aprofitem les actuals circumstàncies per treure'n profit. Alliçonament, experiència...