dilluns, 21 de març del 2011

La recollida porta a porta

Si fa uns dies estàvem tots molt contents pels resultats de la recollida selectiva, porta a porta, avui em trobeu una mica decebut. Amb la implantació del nou sistema de recollida de la brossa, al casc antic, semblava com si els arenyencs fóssim una excepció i tinguéssim molt assumida la responsabilitat de fer-ho com cal. Hi havia uns punts negres, on persones incíviques ho aprofitaven per deixar tot tipus de deixalles. Es tractava de tenir cura d'aquests punts i integrar els incívics al conjunt de vilatans que tan bé estaven col·laborant.
La realitat és una altra i tot fa pensar que avui hi ha més persones que han abaixat el nivell de compliment i han optat per la cosa fàcil, és a dir, treure tot allò que ens fa nosa, sense tenir en compte el calendari fixat, i deixar-ho a casa del veí, perquè ningú et pugui mal mirar.
Probablement el bon funcionament generalitzat, va fer que deixéssim de banda el seguiment personalitzat i, sobretot, la imposició de sancions per a les persones que ho feien malament. Al final, però, arribes a la conclusió que els humans només aprenem a comportar-nos sota la por del càstig.
És trist l'incivisme, que no és patrimoni d'una classe social, ni està en funció de la cultura, la llengua, o la procedència, sinó de l'educació de les persones per saber viure en comunitat. Per què és tan difícil aprendre a conviure? Per què ens preocupa tan poc el bé comú, l'espai públic?
Veurem si sortim d'aquest mal pas, i aconseguim recuperar les persones que s'ho havien tirat a l'esquena. Arenys no pot donar la imatge d'aquests darrers dies, ni els seus vilatans haver de conviure amb tanta porqueria escampada pels carrers i places. Jo encara confio en les persones i penso que ens adonarem que no podem continuar com fins ara.

1 comentari:

Farruco100 ha dit...

On tenen que reciclar son els fabricants i productors no pot ser que un punyeter paquet de galetes porti 25 embilcalls i alguns de fiferent composicio... Despres clar clasificar ho jo a casa per a que quan les plentes de reciclatge son plenes ho barregin tot i ho fotun al rebutg!! Es bergonyos quan les empreses de veritat embolcallin amb el minim necessari i tot reciclat reciclable tornem a oarlar del porta porta mentrestan fiqueusel al c......