dissabte, 12 de març del 2011

Solidaritat o caritat

"Mai tanta gent, amb tan bones intencions, havia dedicat tantes energies a una causa tan inútil". Així comença l'article al diari ARA, l'Albert Sánchez Piñol, reproduint l'inici del llibre de l'antropòleg Gustau Nerín Blanc bo busca negre pobre, en relació a la cooperació per al desenvolupament. L'articulista es manifesta molt crític amb el paper de les ONG, bàsicament perquè considera que no es tracta d'un treball de solidaritat, sinó de caritat. 
Sánchez Piñol afirma que les ONG van a països amb un poder governamental feble, que no els pot fer fora, i es dediquen a construir hospitals, pous i escoles que no acaben de funcionar. Per l'articulista el que es fa des de les ONG és exportar el model d'Occident, i afirma que amb 30 anys d'ONG no s'ha desenvolupat res, ni hi ha un sol país africà que demani més ONG.
Tot i la meva relació professional amb persones que estan dins el món de la cooperació per al desenvolupament, reconec que no tinc prou coneixement del tema per poder rebatre les paraules de Sánchez Piñol que, d'entrada, considero molt dures vers les persones implicades en aquests organismes. No critica tant l'actitud i voluntat dels cooperants, com el sistema i resultats obtinguts.
Puc entendre que hi hagi un excés de projectes poc planificats i de difícil seguiment, i que convindria reduir el seu nombre i assegurar que una vegada construït l'equipament o servei que es pretén, s'assegurés que la seva funcionalitat tindrà continuïtat i suficients controls i mitjans per obtenir els objectius esperats.
Al meu entendre els governs europeus haurien de jugar un paper més central en temes de cooperació internacional, assegurant professionalitat i renunciant a copiar models, a canvi d'invertir els recursos d'acord amb les necessitats i manera de funcionar dels països en vies de desenvolupament. Solidaritat vol dir posar-te al mateix nivell de l'altre. Per contra, caritat és mantenir el diferent posicionament. Això ho podem pensar d'aquests països africans, però també ho hauríem de tenir present estant a casa. Hi ha molts veïns nostres que necessiten la nostra solidaritat i no tant la caritat.