dilluns, 7 de març del 2011

Engany, opacitat i pactes immorals

No ho podem saber tot, però si fos possible tenir orelles a totes les converses al voltant de les eleccions, la tria de candidats i confecció de llistes, segur que tindríem més d'una decepció. No tot és clar i net, i la manca de transparència afavoreix pactes que probablement són legals, però moralment són reprovables. En l'afany de buscar vots favorables, sovint es fa l'arbre forc, si no s'empra l'engany o el dubte.
Tot plegat és una llàstima perquè t'agradaria més pensar que el joc és net i que les persones ofereixen el seu vot a programes atractius i no a canvi de favors, que també passa. És llavors quan tot s'aguanta per les puntes i la caiguda és més fàcil.
És bo, doncs, que tinguem els ulls ben oberts i les orelles atentes, ens fixem amb el perfil del candidat i amb el programa que presenta, sense deixar-nos enlluernar per grans projectes, ja que sabem que el temps no és propici, però tampoc es tracta de retallar-ho tot i no pretendre fer res. Si fos així valdria la pena votar qui tingui més enginy perquè no ens paralitzi el municipi.
La setmana vinent o en quinze dies ja coneixerem els noms dels candidats a regidor i regidora, i ens podrem fer una idea de la composició dels equips que opten a governar. L'experiència de govern a tres, pot animar els electors a reforçar els més grans per evitar que el seu programa l'hagin de compartir amb els altres, i que representin un fre a l'embranzida necessària per millorar la situació del nostre municipi. El perill de la disgregació dels vots, pot portar-nos a una paràlisi crítica de la gestió de govern, i això convindria tenir-ho en compte a l'hora de dipositar el nostre vot.
El nostre municipi necessita un govern fort, amb experiència, però també amb il·lusió. Un govern format per persones serioses i honestes, amb ganes de treballar. Uns governants que prediquin amb l'exemple i siguin transparents. Uns governants per a tots i totes, i no només per als seus. Qui hagi perdut la il·lusió, qui no vulgui ensenyar les cartes, qui no compti amb els vilatans per a la seva acció de govern, qui no dediqui totes les hores possibles per servir el seu poble... que no es presenti.