dissabte, 30 d’abril del 2011

Propers sempre i no cada quatre anys

Aquests dies escoltem moltes vegades l'expressió "ser propers a les persones". Estem en campanya electoral, i això ven molt. La llàstima és que només sigui quan demanen el vot i després no es recordin de què han dit i promès.
Durant quatre anys he lluitat perquè el govern fos proper a les persones, al marge de les seves idees i preferències polítiques. Una obsessió per obrir les portes i facilitar els tràmits als vilatans. Perquè totes les preguntes tinguessin una resposta, per evitar tràmits innecessaris, per ampliar els horaris i llocs on entrar les queixes i suggeriments.
No tothom pensa igual. Hi ha qui s'omple la boca de proximitat i d'escoltar les persones, però a l'hora de la veritat fa el que li dóna la gana. Hi ha també qui només té ulls per als que els voten i ignoren els altres encara que siguin majoria.
És per això que, per l'experiència viscuda, em resulta tan trist escoltar segons quines proclames, per part de qui saps perfectament que és incapaç de complir-les. És per això que m'entristeix segons quins episodis del món de la política que la desllueixen i provoquen desafecció.
La demagògia es nodreix de les campanyes electorals i es manté gràcies a una pràctica equivocada de la política. Hi ha qui es pensa que ensenyant les cartes, els adversaris s'enforteixen. Potser és cert, però què hi ha de dolent en això? si estem convençuts que el nostre programa és bo, no ens ha de fer por que els altres ho coneguin. Hem de ser transparents i deixar participar tothom. 
Probablement el nostre país no està preparat per incorporar el model de democràcia participativa, i ens hem de continuar movent en el model representatiu. Malgrat tot, jo sempre defensaré la participació de tots. L'exigència de responsabilitat a tothom ens fa més grans com a poble, i més ferms personalment.
De moment no ho hem aconseguit, caldrà veure si els rellevistes tenen més èxit, tot i que... no hi confio gaire. És molt fàcil predicar-ho i massa complicat complir-ho. És qüestió d'actitud i molts repetidors no hi són gens aficionats.