dimarts, 21 de desembre del 2010

El mentider maliciós

El pitjor que et pot passar és treballar amb algú que menteix, que no diu la veritat, que actua de sota mà, amb traïdoria, sense donar la cara. No s'adonen que tard o d'hora t'assabentes de tot, encara que a vegades és massa tard. Però no els importa l'opinió que puguis tenir d'ells. Van a la seva sense que res els aturi, només quan es poden desfer tots els embolics, totes aquelles actuacions ocultes.
He treballat amb gent de pocs recursos, i jo mateix tampoc he donat la talla en moltes ocasions, però a mi no em sap greu, si el teu contertulià va de bona fe, és transparent i net. Sempre ets a temps a resoldre els problemes que hauran sorgit, amb la bona voluntat de tots, i amb la crítica que faci falta. Quan s'actua amb malícia, sense donar la cara, és quan perds la confiança i no vols tenir cap més tracte amb aquella persona.
Segur que teniu exemples de persones amb qui heu confiat, o potser no hi heu confiat del tot perquè alguna cosa estranya hi vèieu, però no us imaginàveu que pogués anar tan enllà. Segur que quan us hi heu trobat heu tingut una primera reacció d'emprenyamenta, per després passar a menysprear l'altre. A mi em passa. Em costa de creure que hi pugui haver gent d'aquesta manera, que arriben tan amunt, que juguen amb la innocència de les persones. Perquè les persones, en el fons, som bones, i perilla caure a les urpes dels desaprensius.
No cal parlar de política per trobar persones d'aquestes, encara que n'hi ha que fan la seva carrera política, i que només els importa el seu ego. No van a servir a ningú. Això és un tòpic que no es creuen. És el seu anar bé, el poder tenir un reconeixement que no es mereixen, però que la ciutadania els atorga.
També s'acaben descobrint i llavors tot va a parar en un nores. Malauradament, si és massa tard, hi ha massa gent que hi ha sortit perdent, i la recuperació es fa difícil. És per això que convé denunciar-ho des del primer dia, i no deixar que l'embolic es faci més gran. S'ha de dir amb la veu ben alta qui està enganyant, qui no té paraula, qui davant diu una cosa, però en pensa una altra.
Ja sé que és difícil. Que no resulta agradable fer la denúncia. Que a vegades hi ha massa coses interconnectades com per posar-se a esbombar-ho tot, però... és bo per a tothom, és saludable, i a més aquestes persones no es mereixen estar on estan, ni ser reconegudes per allò que realment no són. Si tots ens hi esforcem, segur que reduirem el nombre de persones d'aquest tipus tan deplorable. Fem l'esforç!