dissabte, 4 de desembre del 2010

Vaga irresponsable

De vaga irresponsable defineixo l'actitud dels controladors aeris el dia que s'iniciava un llarg pont i, per tant, la sortida de molts ciutadans per passar uns dies de vacances abans de les de Nadal. Irresponsable ha estat decidir no presentar-se a la feina sense que s'anunciés i es pogués organitzar el protocol en temps de vaga. Un col·lectiu que tenen un salari prohibitiu per a totes les nostres butxaques, i que caldria analitzar les causes. Uns treballadors que tenen el poder a l'hora de condicionar tota la mobilitat aèria d'Espanya i la seva zona d'influència.
M'equivocaria, però si no definís també d'irresponsable la decisió del govern de treure en aquestes dates el decret que tirava per terra molts mesos de negociacions. No ho entenc. Costa tant de preveure reaccions com les que s'ha donat? No podia pensar el senyor Blanco que els controladors no es quedarien plegats de mans i braços?
Sense voler treure cap mena de responsabilitat als controladors aeris, cal deixar ben clar que el govern tampoc ha estat a l'altura que caldria esperar. Negociar és dur, però no es pot fer el titella i cal preveure totes les conseqüències de les decisions que es prenen.
Estic d'acord amb la decisió de militaritzar el servei, amb el decret d'estat d'alarma, i em solidaritzo amb totes les persones afectades. A mi, en el seu lloc m'hauria fet molta ràbia. Considero, però que una vegada més el govern espanyol ha actuat tard, obligat per les circumstàncies, i el que és pitjor, per les seves decisions poc meditades. Puc entendre que els controladors són uns privilegiats i que cal adreçar la situació, però s'ha d'estudiar bé de quina manera es fa i quan. Potser caldria obrir l'entrada de noves persones en aquesta professió, de manera que el poder d'influència no quedés reduït en unes poques mans, al mateix temps normalitzar els salaris que no es corresponen en la mitjana de la nostra societat, per molta importància que vulguem donar a aquesta professió. Tot això s'ha d'estudiar, però evitant que la ciutadania en rebi les conseqüències d'una manera tan salvatge com ha estat aquesta vegada.