dissabte, 6 de setembre del 2008

Que no ens ofeguin

Aquests dies té lloc una nova moguda contra l'ofec que pateixen els ajuntaments, perquè no hi ha excusa que valgui, encara que es tracti d'una crisi econòmica. Els ciutadans no poden entendre que els seus mals no puguin ser resolts per manca de finançament dels ajuntaments, i manca de sensibilitat i coneixement per part de qui té el finançament.
Solbes no només tanca l'aixeta a la Generalitat sinó que també ho fa amb els ajuntaments i ens deixa amb el cul enlaire, tot i les promeses que es varen fer de més finançament per al 2009. Caldrà insistir que la Federació Catalana de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques es posin d'acord per plantar cara a l'actitud del govern de l'Estat, i prendre mesures que siguin efectives a l'hora d'aconseguir el finançament que ens mereixen.
No pot ser que passin els anys i les promeses d'inversió, en afers que no són de la nostra competència, estiguin aturades. No pot ser que les decisions sobre el model de vila es prenguin des de fora, ja sigui per manca de finançament o manca de competències. Des del govern de la Generalitat es posen molt a la boca el centralisme de l'Estat, però exerceixen un centralisme encara més brutal sobre els municipis. No és cosa d'ara, però no s'ha notat cap millora amb el canvi de govern, i si n'hi ha hagut, ha estat per a pitjor. El sentiment que es té de desconfiança de Madrid cap a Catalunya, encara és més fort de la Generalitat cap els ajuntaments catalans.
El tòpic dels colors polítics de les diferents administracions és això, un tòpic, ja que el que de veritat compta és ser al centre del país, en detriment de qui administra la perifèria.
Quina posició de força poden plantejar els municipis? els governs municipals? Imagineu si es deixessin de prestar serveis dels quals no es té competència ni obligació de realitzar. Què passaria si es tanquessin les escoles bressol municipals? Què passaria si es tanquessin tots els museus, teatres i auditoris municipals? Què passaria si de tots els serveis de competència supramunicipal només s'actués per l'import subvencionat?
Passaria que els vilatans en rebrien totes les conseqüències, els governs municipals serien els dolents de la pel·lícula i les altres administracions s'hi girarien d'esquena. Aquí, senyors, no hi ha colors de partit que comptin. Aquí, si em feu parlar de partits, el que compta és anar escalant posicions, per consolidar bons llocs que li garanteixin el futur.
I no s'hi val carregar totes les culpes als altres. Cal assumir les pròpies i fer alguna cosa per esmenar-les. Dic que cal fer alguna cosa per esmenar-les. Qui sigui frare que prengui candela.