diumenge, 21 de setembre del 2008

Il·legalitzant i atemptant

Aquesta setmana és la setmana de les il·legalitzacions dels partits polítics bascos, tots ells acusats de ser continuadors de la il·legalitzada Herri Batasuna, i per tant oferir els mateixos motius per ser il·legalitzats.
Aquests partits polítics han servit per fer sentir la veu independentista d'Euskadi, i la seva desaparició comporta un buit en el ventall electoral del País Basc. La defensa o atac a aquestes decisions no sé si enquadrar-la en l'espai polític, judicial o social. La tàctica d'amagar el cap sota l'ala i no afrontar de veritat el problema, per alguns, la realitat, per altres, és un error que anem arrossegant des de massa temps.
Res no justifica les accions d'ETA, però tampoc s'ha d'anar fent el gallet, com si la situació estigués controlada i segura. Fa massa temps que escoltem afirmacions relatives al final d'ETA, però amb més o menys força, els atemptats es van repetint.
Es tracta d'acceptar negociar o no, deixant de relacionar-ho amb simptomes de debilitat. No es tracta de posar en dubte la sentència judicial d'acord amb la legislació vigent, sinó d'insistir en reclamar la capacitat del govern, sigui del color que sigui, a negociar un final del terrorisme d'ETA. No hi ha dubte que també s'ha d'exigir a ETA que deixi de matar i atemptar, si de veritat vol una solució negociada al conflicte.