divendres, 19 de setembre del 2008

Actuar amb responsabilitat a vegades és molt fàcil

En una entrevista a La Vanguardia, al portaveu del PNB, Josu Erkoreka, surt el tema que vaig tractar no fa massa temps en aquest blog, del qual vaig rebre algun comentari. Em refereixo a l'actitud del grup parlamentari del PNB al Congrés, a l'hora de donar suport al govern espanyol per al Pressupost 2009.
El vot favorable del PNB deixa sense valor l'opció de força dels partits catalans per aconseguir un bon finançament. Per alguns això pot semblar una traïció, tenint en compte els flirtejos que es reparteixen sovint, per altres és la constatació que en política cadascú va a la seva, i que els suports puntuals no pressuposen res.
A sant de què el PNB ha d'aliar-se amb CIU, a canvi de res, si fent-ho amb el PSOE en pot treure beneficis? El País Basc ja té el seu sistema de finançament, que no quedarà afectat sigui quin sigui el finançament que s'atorgui.
La justificació d'Erkoreka al seu posicionament és el de la responsabilitat, i és ben cert que en política també cal ser responsable i no actuar per benefici propi, sinó per al bé de la col·lectivitat. De totes maneres cadascú defineix la responsabilitat segons li convé, i en aquest cas resulta molt fàcil ser responsable quan tot et va a favor. Els catalans sempre tenim les de perdre, i això ens ho hauríem de fer mirar.