dijous, 3 de maig del 2007

La Participació Ciutadana al món local, a debat

Amb aquest títol s’organitza, a Tarragona, una jornada de reflexió i debat sobre la participació ciutadana a l’àmbit municipal. Serà aquest dissabte 5 de maig, d’11 a 14h, a la sala d’actes de l’Autoritat Portuària de Tarragona.
Ara fa quatre anys, i dimarts en parlava en aquest blog, el Grup de Debat i Tertúlia vàrem organitzar un acte pre-electoral, amb els cinc candidats a l’alcaldia d’Arenys de Mar, per parlar sobre Participació. Llavors ja quedava bé parlar del tema, i es varen fer tot un reguitzell de propostes; unes propostes que els partits que han governat (CIU+PP) no han complert.
La participació ciutadana necessita una reflexió, sobretot pel fet que de tant parlar-ne, a vegades s’ha arribat a prostituir. De qualsevol cosa se’n diu participació, i això és molt evident a casa nostra. El nostre alcalde està convençut que practica la participació dels arenyencs i arenyenques, fins al punt que s’ho arriba a creure, encara que només ell. Ni els regidors de la seva llista, saben què vol dir participar, estant al seu costat.
Els principals detractors del model participatiu, han volgut fer creure que es tractava d’una alternativa a la democràcia representativa, per llavors carregar-s’ho. Per altra banda, ajuntaments que han apostat fort per la participació, han vist com el seu esforç no es corresponia amb una fidelitat electoral, i llavors s’han adonat que la seva pràctica tenia finalitats electoralistes.
Cal reflexionar sobre com s’ha de plantejar la participació ciutadana, quins mecanismes s’han d’utilitzar, i de quina manera es pot engrescar els ciutadans a participar-hi. És per això que em plau poder participar en la taula rodona “Dificultats i reptes de la participació ciutadana a l’àmbit local”, aquest dissabte a Tarragona, junt amb dues persones amb experiència política, i una altra candidata a entrar en aquest món.
Si em permeteu, us avançaré el meu secret: no és tant important els mecanismes participatius a posar en marxa, com la pròpia actitud. Perquè si vols que la gent participi, has d’informar i formar, amb la màxima transparència. Si sou d’Arenys de Mar, fixeu-vos en el secretisme en què es gestiona des de l’Ajuntament; la poca informació que es dóna. Si sou de fora d’Arenys també tindreu experiències. És per això que quan em presento, dic ben alt que vull entrar l’Ajuntament per obrir portes i finestres, i deixar entrar a la resta d’arenyencs i arenyenques, a conèixer la realitat de la gestió pública municipal. Si això falla, no cal inventar res més.