dijous, 31 de maig del 2007

El Consistori arenyenc i la paritat

El Consistori arenyenc, estarà format per 12 regidors i 5 regidores. Com es pot comprovar, l'obligada paritat a l'hora de fer les llistes, no ha donat els seus fruits. El fet que molts partits hagin apostat per posar al capdavant a homes, i haver entrat sis candidatures, les regidores han quedat en clar desavantatge. Vol dir que s'ha de canviar el sistema?
Els dos partits que només comptaran amb un representant, compleixen la paritat 1/1, gràcies a que el PP l'encapçalava una dona, l'únic cas de les set opcions. Tot i així, el VIA es presentava, però, amb tres homes als tres primers llocs.

També presentaven tres homes als tres primers llocs, el C's, però en aquest cas no té repercussió perquè no han obtingut representació, i ERC, que en aquest cas seran els tres regidors del Consistori.

El PSC, que situava en el tercer lloc a una dona, ha aconseguit una paritat 3/1, per sota de la paritat de les llistes. CIU ha aconseguit 6 llocs, dos dels quals són regidores, per la qual cosa la paritat resultant ha estat de 4/2, també per sota de les llistes electorals. Qui ho ha fet més bé ha estat ICV, que en els tres primers llocs hi col·locava un home i dues dones. El resultat ha estat d'empat 1/1.

Seria bo aplicar aquest exercici a la resta de poblacions, i calcular quina haurà estat la paritat resultant. Després podrem tornar a discutir si és bo o no exigir paritat entre sexes, i comprovar si aquest fetefectes sobre el rendiment dels consistoris.

De les cinc regidores entrants, n'hi ha dues que ja hi eren en aquest mandat que s'acaba (CIU i PP), i totes dues amb responsabilitat de govern. Les altres tres (CIU, PSC i ICV), entren en aquest nou mandat, sense que en aquests moments se sàpiga si serà amb responsabilitat de govern o a l'oposició. La resposta la tindrem desprésdel pacte.