diumenge, 6 de maig del 2007

Preguntes i respostes amb els set candidats

Tal com heu pogut anar seguint, el divendres va tenir lloc la taula rodona amb la participació dels set candidats (sis candidats i una candidata) a l’alcaldia d’Arenys de Mar. La coordinació i moderació de la taula rodona va anar a càrrec de la Teresa Verdura, que tot i les dificultats que representava, se’n va sortir esplèndidament.

L’interès per poder veure en directe les set persones que encapçalen les llistes arenyenques, va fer que la nova sala d’actes de la Biblioteca d’Arenys, amb una capacitat de 125 persones, s’omplís del tot, amb gent dreta.
Resumir àmpliament tot el que es va dir, comportaria un escrit molt extens, i és per això que he decidit fer només alguna pinzellada. Voldria deixar clar abans de tot que, per qui no ho sàpiga, enguany em presento a les eleccions pel PSC, i per tant hi ha la possibilitat que la meva crònica sigui esbiaixada.
D’entrada es podia observar que hi havia sis persones amb més o menys experiència política, i una setena que demostrava no conèixer en absolut el funcionament administratiu públic. Això feia que els seus arguments es veiessin més com a bones intencions, que no solucions possibles per gestionar d’una altra manera el nostre Ajuntament. Em refereixo al candidat per “Ciudadanos” (C’s), el senyor Xurde Rocamundi.
Haig de dir que l’actuació dels candidats i candidata va ser molt correcte, amb alguna petita fricció, sense massa importància, per una intervenció del representant d’ICV, però que no va passar de ser una anècdota, i potser una darrera intervenció del candidat per CIU, l’actual alcalde, que a més de considerar-la pròpia de campanya electoral, resultava una mica... patètica “...hi ha gent a la sala que s’han sentit molestos, i jo els demano una segona oportunitat...” (més o menys amb aquestes paraules).

L’actitud dels candidats no va ser la mateixa. N’hi havia que se’ls veia molt tranquils, potser en Joaquim Ponsarnau, d’ERC, en seria el clar exemple, i d’altres es mostraven més nerviosos, com en Ramon Vinyes, del PSC, o més tensos, com el propi alcalde, de CIU, Lluís Blanchar, del VIA, o el mateix Oriol Ferran, d’ICV.
La primera pregunta demanava quin era l’aspecte més important del seu programa electoral. Una pregunta que no tothom va interpretar de la mateixa manera. Deixeu-me que us comenti una curiositat. L’any 2003, el debat amb els candidats es basava en la seva opinió sobre la Participació Ciutadana. Enguany, tots varen ressaltar la participació ciutadana com aspecte important. Ara caldrà veure si tornen a tenir quatre anys sense participació, tot i veure-la tant important.

CIU, PSC i ERC ens varen prometre una Oficina d’Atenció Ciutadana. CIU també va parlar de la necessitat d’un govern de consens. El PSC feia èmfasi a temes de Benestar Social, Educació i Salut, prioritzant l’ampliació del Centre d’Assistència Primària (CAP), amb la incorporació del servei de radiografies. ERC, donava importància a l’educació, la promoció local i l’acció social, essent temes bàsics, la reforma integral de la Riera, el Centre de Dia, que també en parlava el PSC, i l’habitatge social, que tots els grups en varen parlar.
El PP va parlar concretament de l’edifici de les Clareses, on s’hi hauria d’ubicar la Biblioteca, un cop adquirit l’equipament, proposava el trasllat de l’Arxiu a l’actual Biblioteca, per poder ampliar i reformar l’Ajuntament.

ICV ens parlava de recuperar la il·lusió de sentir-nos una col·lectivitat, demanava més diàleg i participació. En la mateixa línia, el VIA parlava d’acostar el ciutadà a l’Ajuntament, perquè tingui més informació, es senti escoltat i s’elimini la distància entre administrador i administrat.
C’s va parlar de consultes populars, implicació dels mitjans de comunicació i de fomentar el lloguer d’habitatge, creant un sistema d’arbitratge per evitar conflictes i reduir els preus. La seva guinda, però, era la necessitat que l’Ajuntament fos bilingüe en la seva relació amb els administrats.
La segona pregunta es referia a les polítiques a emprar per aconseguir la integració dels immigrants. C’s va dir que defensava l’intercanvi cultural, proposava classes de català i castellà, ensenyar les lleis i costums als nouvinguts, i aprendre d’ells. El VIA va fer notar que la seva llista de candidats incorporava a dues persones immigrants, i va parlar de drets i deures per a tothom, i evitar la discriminació, aplicant polítiques socials i assistencials per a tothom, també per als autòctons.

ICV es va pronunciar clarament a favor dels immigrants, ressaltant la contradicció pel fet de no poder votar. Va afegir que calia un programa d’acollida potent, que treballi per a la inclusió social de les persones, amb un punt d’informació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. També va parlar de no diferenciar polítiques entre immigrants i autòctons.
La candidata del PP, es va referir al “Papel para todos”, del PSOE, i va carregar-li les culpes. Va demanar més competència per als ajuntaments, i també més recursos per fer front a la creixent immigració. També va dir que l’actual ajuntament ho està fent molt bé, i es va referir a que hi ha gent autòctona que està en pitjors condicions que els immigrants.
ERC va prioritzar el treball per evitar l’exclusió social, i va defensar la universalització dels serveis i la igualtat entre drets i deures. Parlava de plans d’acollida, programes d’integració social, i un Consell Municipal d’Immigració, per millorar la participació als actes de la vila, l’ús social de la llengua, la creació d’espais públics de convivència, i el coneixement de la identitat local.

El PSC es va referir al percentatge d’immigrants a Arenys (el 10,46%) i la necessitat de potenciar els ajuts sense reduir les aportacions als que els estan rebent. Va parlar d’un estudi sobre la immigració a Arenys, un Pla d’Acollida i recepció, i la confecció de la guia d’acollida. En el moment de rèpliques, ERC va dir que la immigració no era un problema sinó una realitat i una oportunitat, referint-se a la intervenció que havia fet el PP.
Per acabar, CIU va comentar que els immigrants, a Arenys, no viuen aïllats sinó repartits pel municipi. Va considerar que calia donar-los informació sobre treball, ensenyament, salut, habitatge i àmbit cívic. L’Oficina d’Atenció al Ciutadà haurà d’incorporar la temàtica informativa. Per acabar va parlar de la necessitat d’incrementar l’ajut a la Cooperació Internacional.
A continuació la Teresa Verdura va plantejar preguntes concretes que cada candidat i candidata havia de respondre de manera breu.

Què pensen fer amb el Xifré?

CIU – Això ho haurà de dir el Pla d’Equipaments, que caldrà consensuar.
PSC – Nosaltres sempre hem apostat per portar-hi l’Ajuntament, però cal consensuar el Pla d’Equipaments.
ERC – Nosaltres apostem per traslladar-hi l’Ajuntament.
PP – El Pla d’Equipaments consensuat i les enquestes ho hauran de determinar.
ICV – Al Xifré hi ha d’anar l’Ajuntament. La resta d’equipaments s’ha de determinar en el Pla d’Equipaments.
VIA – La consulta no es va fer bé. El Xifré no pot estar sufragat íntegrament per l’Ajuntament, cal implicar-hi una empresa pública que es faci càrrec de la despesa. Al Xifré hi hauria d’anar la secció administrativa i tècnica de l’Ajuntament, i deixar l’actual edifici de l’Ajuntament per als polítics. L’Arxiu històric hauria d’anar als Museus.
C’s – No és important traslladar l’Ajuntament. L’ús del Xifré que ho decideixi la ciutadania.

Com ho farien per comptar amb transport urbà en el termini d’un any?

CIU – És una prioritat, però en aquests moments és difícil fer-ho d’una manera ràpida. Cal tenir en compte el seu cost.
PSC – Ho tenim previst de realitzar el més aviat possible.
ERC – És una demanda estesa que s’ha de recollir. Cal iniciar els estudis per a la seva implantació.
PP – D’estudis se n’han fet molts, i no hi ha empreses disposades a implantar el servei. Podem continuar fent estudis.
ICV – És possible per al 2008, a partir de la línia actual amb Arenys de Munt. Per fer una línia més àmplia a Arenys de Mar, cal més temps. En aquest punt Oriol Ferran va comentar que l'Ajuntament d'Arenys de Munt sempre havia estat disposat a parlar-ne amb l'Ajuntament d'Arenys de Mar, però que aquest no acceptava compartir despeses. L'alcalde va voler matisar aquests comentaris, argumentant que l'Ajuntament d'Arenys de Munt no havia acceptat modificar una parada del seu recorregut pel nostre municipi. (El cas és que les relacions entre els dos ajuntaments no han estat massa bones, i això ho hem pogut llegir més d'una vegada a arenyautes). L'anècdota va ser el fet que l'Oriol donés a entendre que estava actuant en defensa de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, la qual cosa l'alcalde no li acceptava, i ell mateix va reconèixer.
VIA – Apostem fermament pel transport públic. Els diners es tenen quan es prioritza sobre altres temes (va posar l’exemple de la Ràdio, que no va agradar massa).
C’s – Si es diu s’ha de complir. Es poden treure els diners d’altres llocs. Cal gestionar bé (aquí parlava de demanar un crèdit, sense tenir idea del concepte d’equilibri pressupostari, com li va recordar la candidata del PP).

Com volen aplicar la recollida selectiva de la brossa?

CIU – Consens polític
PSC – Contenidors soterrats a l’Eixample, i el porta a porta, al casc antic. Cal consensuar-ho.
ERC – Porta a porta, amb campanyes prèvies de sensibilització. També amb consens.

PP – Ara hi ha més consens que abans.
ICV – Cal reduir residus, i aplicar contenidors i porta a porta.
VIA – Consens polític i ciutadà. S’han de reduir els actuals contenidors, i aplicar el porta a porta. La mateixa empresa que ho faci s’hauria d’encarregar de la neteja dels carrers.
C’s – Consens polític.

A la rèplica el PP va dir que fer coincidir la mateixa empresa per neteja de carrers i recollida de la brossa era un error.

En aquest punt es va obrir la participació del públic assistent. La primera pregunta va ser més aviat una crítica a la política migratòria. De fet, els candidats ja varen apuntar que el tema de la seva legalització no era competència municipal.

A continuació es va demanar què es faria per poder disposar de més habitatges de lloguer:

C’s – Va insistir en la necessitat de regular el preu/m2 dels habitatges de lloguer
VIA – Va presentar la proposta de 420 habitatges protegits, per a joves, i tutelats, per a la gent gran.
PSC – Creació de l’empresa pública d’habitatge, i la confecció del Pla d’habitatge social.
ERC – Va recordar que la legislació vigent ja preveu la reserva d’un percentatge d’habitatge social, sobre els nous habitatges, i que calia prioritzar els de lloguer.
ICV – També es va referir a l’empresa pública d’habitatge, la priorització de l’habitatge de lloguer, i la necessitat de mediar per al lloguer just.
CIU – Igualment va parlar de l’empresa pública perquè reguli els habitatges socials de lloguer.

La següent pregunta es referia a la instal·lació de càmeres de vigilància a la via pública:

C’s – Es va mostrar a favor de la seva instal·lació.
VIA – No hi estan a favor.
PSC – Va comentar que en tot cas, si se n’instal·lés alguna, hauria d’estar molt ben regulat.
ERC – Estan més per la policia de barri, tal com ja havia comentat el PSC, i la col·laboració dels veïns.
ICV – Va dir que la seguretat no passa per la instal·lació de càmeres sinó per una acció social preventiva.
CIU – Hi estarien a favor només per algun cas molt concret.

El següent comentari-pregunta va ser sobre els arenyencs que es surten a fora a treballar.

ICV – Es va referir en el treball mancomunat i la nova economia (TIC)
PSC – L’opció passava per promocionar el poble, incidir en les TIC, turisme, hotels... tot això a partir d’un Pla estratègic de la vila.
PP – Va comentar que calia millorar la dinamització de la Riera, i això passava per desplaçar la C-61, desenvolupar el Pla Especial del Port, i també la nova zona industrial.
ERC – Trobava a faltar una Àrea de Promoció Econòmica potent, cosa que en aquests moments no existeix.
VIA – Cal aprofitar la força de la ciutadania i, des de l’Ajuntament, donar el suport necessari a qualsevol iniciativa ciutadana.
CIU – Va informar que d’una població activa de 4.000 persones, la meitat es desplaça a fora per treballar, i en rebem unes 1.000 persones per treballar a Arenys. Va apostar per un viver d’empreses a l’edifici de Can Ramon de les Aigües.
C’s – Calia dinamitzar el comerç, fer-lo més heterogeni, mancomunar serveis, també a nivell lúdic, i potenciar el turisme cultural i gastronòmic.

La següent pregunta reclamava informació sobre política cultural:

C’s – Plantegem un concurs literari bilingüe per Sant Jordi.
PP – Després de recordar al candidat de C’s que de concursos literaris ja n’hi ha, fa afirmar que l’actual govern ha apostat molt per la Cultura.
ERC – La cultura com a eina de turisme local. S’ha de comptar amb les entitats, promoure la cohesió social i incorporar nous equipaments. Aposten perquè la Biblioteca es traslladi a les Clareses.
CIU – Va parlar del Consell Municipal de Cultura, de recuperar festes perdudes, de dinamitzar la xarxa d’entitats i millorar l’hotel d’entitats.
PSC – Va presentar un seguit d’actuacions com: la creació del Consell de Cultura; consensuar el Pla d’Equipaments Culturals; trasllat de la Biblioteca i ampliació del seu horari d’atenció; foment de la lectura a totes les edats; consolidació de la Biblioplaça; redefinició dels criteris de conservació i millora del patrimoni d’Arenys; foment de la creació artística, tot facilitant l’afició dels joves vers les arts plàstiques; creació d’una Aula de Teatre; habilitació d’espais per a la pràctica de la música; potenciació del paper de l’Escola de Música; incorporació de les noves tecnologies a l’activitat cultural; redefinició de les festes; incorporació d’activitats culturals en l’Escola d’Estiu, Setmana Santa i Nadal; foment de l’ús de la llengua catalana al món econòmic; redefinició de l’organigrama del Servei de Cultura; establiment d’equips o grups de treball sectorials dins la cultura; constitució d’una Comissió de Savis, amb experts en cultura i amb funcions d’assessorament;canvi en els criteris de subvenció a entitats, fomentant l’organització d’actes oberts a la població; fer realitat la 2ª Fase del Teatre Principal, i redefinició del Pla d’usos del Calisay.
ICV – Va parlar de la cultura patrimonial, i d’incorporar un nou model de promoció econòmica a partir també d’una nou model de turisme.
VIA – També va parlar de Consell de Cultura, amb una forta presència de la ciutadania; adquirir les Clareses i la Torre dels Encantats; implicar les entitats culturals que han deixat de fer feina, per diferents motius.

Des de l’AMPA del col·legi Maragall es va demanar quin seria el suport que rebrien:

ERC – El Maragall haurà de ser un tema prioritari en el proper mandat.
CIU – Caldrà preveure una partida pressupostària per al Maragall, cada any.
VIA – S’ha d’incidir en el manteniment dels equipaments que es vagin adquirint.
PSC – S’han de complir els compromisos que es prenen.
ICV – Som uns defensors de l’escola pública.

La darrera pregunta va estar relacionada amb la defensa del bilingüisme per part de C’s, i el conflicte que segons ells existeix a Arenys, per qüestió de la llengua. Aquestes varen ser les respostes:

CIU – No hi ha cap problema de comprensió lingüística. El català és la llengua pròpia i oficial que utilitza l’Ajuntament.
ERC – No existeix el problema i per tant no cal ni parlar-ne.
PP – Al mandat anterior, en l’elaboració del ROM, defensàvem el bilingüisme, però vàrem aprovar el ROM, perquè estàvem d’acord amb la resta dels articles. Després hem analitzat la situació del castellà a Arenys, i hem pogut comprovar que no existeixen problemes de comprensió del català.
PSC – El català és la llengua pròpia de Catalunya i el castellà ho és d’una bona part de catalans.
VIA – A Arenys es parlen una bona colla d’idiomes, el principal és el català.
C’s – Existeix el problema, sobretot perquè a nivell municipal només s’utilitza el català per adreçar-se a tota la ciutadania.

La Teresa Verdura, que va fer una extraordinària feina, va demanar als sis candidats i a la candidata, que fessin la cloenda de l’acte, amb una breu intervenció, recordant quin era la base del seu programa electoral.

C’s – Som gent normal i no polítics, que volem la participació real de la gent i ens preocupa l’habitatge.
VIA – Coincidim en el 85% de les propostes. Els nostres interessos són col·lectius i no individuals.
ICV – Volem un Ajuntament obert a tothom, amb diàleg i participació.
PP – Després de recordar a C’s que tots som gent normal, va dir que portaven temes molt semblants perquè eren els que preocupaven a la gent, i són mancances actuals. Va lamentar-se de no haver pogut aconseguir la bandera blava a les platges d’Arenys.
ERC – Perseguirem la qualitat de vida. Estem en un lloc privilegiat i cal afegir serveis i atenció a les persones.
PSC – És necessari fer una reforma integral de l’administració municipal.
CIU – “Tinguin l’amabilitat de llegir les propostes que els farem arribar i les persones a qui hem defraudat, que ens donin una segona oportunitat”.

Alguna persona de les presents a l'acte, em podrà matisar o corregir temes que jo pugui haver mal interpretat. Com heu vist, tot i fer un resum de l'acte, n'ha resultat un escrit ben llarg.