diumenge, 25 de febrer del 2007

ICV d'Arenys fa marxa enrera

En una setmana el panorama polític arenyenc ha canviat i encara queda algun interrogant per resoldre. Si el dilluns a la nit donàvem la notícia que el VIA (plataforma d’independents i militants d’ICV) presentaria com alcaldable a Lluís Blanchar, aquesta matinada hem sabut que ICV ha trencat amb els independents del VIA i es presentarà com a partit polític, amb l’Oriol Ferran al capdavant.
ICV a Arenys de Mar sembla tenir un sostre sostingut d’un sol regidor, un fet que podia motivar que per aquestes eleccions s’obtés per una formula diferent per tal d’atreure més vots i superar el sostre. La idea quallava amb la formació del VIA, amb presència d’arenyencs independents, amb la vista posada a Arenys 2000 de l’Andreu Majó, a Arenys de Munt.

Fins i tot ens havien dit que no necessàriament participarien a les eleccions municipals, perquè el seu compromís era treballar per Arenys, encara que fos des de fora l’Ajuntament. Tot aquest discurs, però, ara se n’ha anat a l’aire, i ens ha deixat una mica sorpresos. Què ha passat realment?
Els que ho seguim des de fora, hem anat llegint els successius comunicats, i jo em quedo amb els dos darrers, on ens expliquen que la divergència entre ICV i VIA han estat a l’hora de confeccionar les llistes. A ningú ha d’estranyar que la confecció de llistes electorals és complicada, i que s’hi barregen molts interessos. Parlant de partits polítics, probablement hi ha el que s’anomenen corrents i també les simpaties entre militants. Si això ho traslladem al VIA, en la negociació entre independents i militants d’ICV, només se m’acut que el partit no s’ha vist prou significat en el conjunt de la plataforma, i per tant estaríem parlant d’una aliança molt feble.
Tot això són suposicions i el que realment importa és la decisió final d’ICV de presentar-se sols a les eleccions. L’interrogant de què parlava al començament, és l’opció que prendrà ara el VIA, només amb els independents, i si Lluís Blanchar es conformarà a quedar fora de les eleccions municipals del mes de maig.
A mi el que m’interessa és que les promeses que tothom s’hi apunta “canvi en la manera de governar”, no siguin eslògans electorals, només per captar vots, però sense cap tipus de convicció. Em preocupa que tot sigui un foc d’encenalls, i que al final tot quedi igual.
No sé què decidiran fer els independents del VIA, ni tampoc qui conformarà les llistes dels diferents partits, però a mi m’agradaria veure-hi gent amb provada experiència en la lluita per a la participació de la ciutadania en la gestió pública, per quedar convençut que en el proper mandat hi haurà realment un canvi en la manera de fer política.