dissabte, 17 de febrer del 2007

El Carnaval d'Arenys es resisteix a perdre's

En aquest mandat municipal, una de les constants ha estat la lluita per a la supervivència de les festes tradicionals d’Arenys. La poca sintonia entre els joves, que en definitiva són els que sostenen les festes, i l’equip de govern, n’ha estat una de les causes, però, al meu parer, no pas l’única.

No es tracta de plantejar cap tesi sobre les festes i l’actitud de la gent, però a ningú se li escapa que avui dia no hi ha la necessitat de sortir al carrer per trobar diversió, com abans, i encara menys dedicar-te els caps de setmana de bona part de l’any, a preparar disfresses per sortir un parell de dies, com seria el cas del Carnaval. Això no treu, que en certes poblacions es mantingui la tradició, perquè estigui més arrelada del que ho estava a Arenys.
Una de les tradicions més nostrades és la sortida dels macips per Sant Roc, que sortosament hem pogut salvar, després d’un parell d’anys una mica accidentats. L’altra seria la penjada de naps i cols, la nit de reis, i que, encara que no sigueu arenyencs, si m’he seguit el bloc, coneixereu per la situació que va passar l’any 2006.
Del meu record, i em perdonaran la gent més gran i nascuts a Arenys, el Carnaval no havia arribat a arrelar-se massa a la població, tot i que va passar una molt bona època, amb molta participació i gresca. S’havien constituït diferents comparses amb un reguitzell de vestimentes molt interessants. També l’arribada del Carnestoltes i el seu testament, havien tingut moments brillants, d’aquells que justifiquen la festa i mouen els vilatans a sortir al carrer.
La desfilada de comparses ja fa uns anys que no es fa, i només surten les escoles, i s’ha mantingut el Ball de Caranaval i l’Escudella de recapte. Enguany, però, l’equip de govern s’ha animat a organitzar l’arribada de Carnestoltes i el Testament. Ho ha fet a partir de la contractació d’una empresa dedicada a festes. De moment hem assistit a l’arribada del Carnestoltes, i veurem com funcionarà el Testament.
No pretenc fer una crítica al govern, doncs hauran pensat que era una bona manera de recuperar dos actes que s’havien deixat de fer. Tampoc vull fer crítica de l’empresa que se n’ha encarregat. Només voldria fer palès, que el Carnaval necessita sortir de les entranyes del poble que hi participa. Importar models estàndard per celebrar-ho, deixa un regust estrany, i li fa perdre frescor i protagonisme a la vila. Crec que fora molt millor intentar que fóssim els arenyencs qui protagonitzéssim el Carnaval, però això s’ha de voler fer, i si no ens hi posem, per més que vulgui el govern, o van a fora o acabem la festa.