dimecres, 3 de febrer del 2016

Necessitem més denúncies i menys insults

Aquests darrers dies, a nivell local, hem pogut llegir notícies sobre la inquietud dels veïns per actes incívics al carrer o concentració de persones poc respectuoses amb la calma i tranquil·litat que cal esperar a l'espai públic. Són situacions que es repeteixen sovint en molts llocs i que dóna la impressió que cada vegada més van en augment.
Tots necessitem un espai de repòs i la nostra llar és el lloc ideal. És per això que les persones que es troben amb conflictes prop de casa seva es preocupen i se senten incòmodes, encara que no existeixi un perill imminent. Són a vegades simplement sensacions, però suficients per desestabilitzar-nos.
Encara que algú pugui pensar que les meves reflexions són típiques de la gent gran, que sempre troben que el passat era millor, crec fermament que hem perdut en qualitat de vida social, essent molt fàcil faltar el respecte dels altres i guanyar en insensibilitat i egoisme. 
Bona culpa dels problemes dels nostres fills ve de nosaltres els pares, que hem delegat a professors i a la pròpia societat la nostra responsabilitat d'educar-los. L'exemple de molts pares també condiciona l'actitud dels fills i els condemna a caure en la pràctica del menyspreu, la manca de respecte i la insolidaritat.
Evidentment que no tot és negatiu ni tots els joves són iguals. És fins i tot admirable alguns comportaments que superen tota la impressió i deseducació de molts programes televisius, sobretot de la televisió privada. Opinadors, presentadors o tertulians televisius que insulten, degraden i menteixen vilment per provocar l'audiència, viuen impunes la seva actuació, perjudicant severament la convivència.
No volem un estat repressor que coarti la llibertat de les persones, però no estaria de més que es vetllés pel mal que provoquen segons quines declaracions i actituds públiques de personatges que tenen una influència negativa i important sobre una gran majoria de ciutadans. Hem de col·laborar en vetllar pels bons costums, denunciant tot allò que atempta la seguretat i bon funcionament de la nostra societat.