diumenge, 21 de febrer del 2016

El concepte de democràcia de Rajoy

La decisió del primer ministre britànic de convocar un referèndum el mes de juny perquè la ciutadania decideixi si vol continuar a la Unió Europea és un mostra ben clara del diferent concepte que es té de democràcia a la Gran Bretanya i a Espanya.
Cameron té majoria absoluta com Rajoy, però el seu comportament és totalment diferent. No es tracta de mirar si ens agrada més un polític o l'altre, sinó de saber apreciar el seu tarannà democràtic. Cameron actua amb la tranquil·litat que suposa disposar de majoria absoluta, però malgrat això convoca un referèndum que pot perdre, com també va permetre el referèndum escocès que va acabar guanyant.
No és estrany doncs que molts catalans desitgin sortir d'Espanya, encara que no sapiguem què ens pot passar a fora, però consideren que a dins ja no hi ha al·licients per continuar-hi.
Les negociacions actuals per aconseguir formar govern a Espanya es basen en la por. El fet de no comptar amb majoria absoluta i no poder fer allò que els plagui encara que sigui el contrari del que han promès durant la campanya electoral, els debilita.
A mi em sabria greu que la Gran Bretanya decidís sortir de la Unió Europea, però defensaria on fos la possibilitat dels britànics de poder-ho decidir. A casa nostra podem estar d'acord o no de sortir d'Espanya, però el que realment és democràtic és defensar la possibilitat que els catalans ho puguem decidir.