diumenge, 13 de gener del 2013

Una cosa és ser transparent i l'altra un bocamoll

Aquests dies hi ha dos temes que es repeteixen sovint i que en parla gairebé tothom: la declaració sobiranista del dia 23 de gener i el "cas Pallerols", amb Duran i Lleida de protagonista. Jo també n'he parlat i la meva posició és prou clara. Per una banda crec que CIU i ERC s'han equivocat, i en aquest cas donaria la raó a ICV, i en el cas de Duran penso que hauria d'assumir responsabilitats, però al nostre país és molt estrany que passi.
UDC es queixa que tothom es fica amb Duran i Lleida. Avui al matí ho discutíem amb un important dirigent del partit. No s'adonen que si la gent es fica amb Duran és perquè ho provoca. Avui mateix, penso que no calia que declarés que no estava d'acord amb un pregunta que només s'hagués de contestar sí o no. En algun mitjà periodístic he vist que fins i tot havia declarat que votaria no a la independència. Calia dir-ho ara?
El president Mas té l'enemic dins. No només ha de lluitar contra el PP o el PSC, sinó que el cap del partit amb qui està federat, li posa les coses molt difícils, perquè pensa diferent i perquè xerra massa. Un polític d'un partit que està al govern hauria de ser més reservat en aquests tipus de declaracions. No ho confonguem amb la transparència de la gestió, que aquí sí que s'hi ha d'insistir.
Duran és un polític polèmic i no és estrany que la gent polemitzi amb ell i, en el cas que ens ocupa, se li demani la dimissió. De totes maneres, la cosa anirà a més si es manté ferm amb el que ha dit avui, ben contrari del que exigeix ERC, que és el partit que permet que CIU governi La Generalitat. Esclar que també va declarar que si es demostrava que hi havia hagut un finançament il·legal del partit, dimitiria, i ara diu que no.
Aquests propers dies CIU i ERC hauran de negociar el text que, com ja he dit abans, haurien d'haver preparat de manera conjunta amb els altres partits favorables al dret a decidir, si més no haver-los convidat. Ara han de refer el mal pas. Tots ens equivoquem, però les circumstàncies actuals fan que s'hagi de vigilar més i evitar errors que compliquen la sortida que molts desitgem.