diumenge, 20 de maig del 2012

Recordant Mn. Martí Amagat

Aquesta tarda de maig hem recordat en Martí, qui va ser rector d'Arenys durant més de trenta anys, i que ens va deixar el 21 de maig de 2011, demà farà l'any. Ha estat un acte senzill, però molt emotiu i ben pensat. Hem recordat en Martí sacerdot, amic i poeta. 
No trobareu cap arenyenc que no us pugui explicar alguna vivència amb en Martí, donar-vos la seva opinió... La seva persona despertava interès al més insensible, i provocava estima i respecte als seus veïns, els seus amics. No era només el rector de la vila. Era l'amic amb qui tenies ganes de conversar i d'aprendre. Tot i la seva saviesa era del tot accessible. Li agradava escoltar i a tu escoltar-lo. Tots els que el vam conèixer en guardem un grat record, i a molts ens sembla impossible que en Martí ja no sigui entre nosaltres. Hi ha molts dies que encara penso que corre per Banyoles, que tens ganes de comentar-li tal cosa, i que fa dies que no l'hem anat a veure. En Martí es fa present en molts dels meus pensaments. 
A l'acte d'homenatge hi havia qui calia, i ens hem sentit molt ben representats per les persones que hi han intervingut. Mn. Fèlix Mossull ha parlat de la seva faceta religiosa. M'he quedat amb la idea que conservo d'en Martí: una persona d'església, inconformista. Martí creia en l'església dels pobres, dels senzills, dels que defensava Jesús de Natzaret. L'església orgullosa, prepotent i distant, li tenia el dit ficat a l'ull. 
En Martí era un crític molest que calia arraconar, però tenia massa gent al darrere. A en Martí se'l va separar de la seva parròquia, de la seva vila adoptiva. En Martí va ser el gran ideòleg del Fòrum Joan Alsina. Els actuals bisbes, els capellans joves formen part d'una església dogmàtica que s'ha allunyat de l'esperit del Concili Vaticà II. 
En Ramon Verdaguer ha donat el to més humorístic de la vetllada, sense perdre la intensitat ni el rigor d'un homenatge sentit cap a la figura de Mn. Martí. En Ramon ha avocat tota la seva capacitat d'entusiasmar qui l'escolta, mentre aprens alguna cosa nova. En Ramon és un actiu molt important d'Arenys, que va conèixer l'amic Martí. 
El Martí poeta ha estat recordat per la Paquita Zaragoza, qui va dirigir l'escola Cassà, i amb la col·laboració de la Mercè Sàbat i en Joan Pera, ens ha presentat moments de la seva obra. Una obra que us recomano i que podeu trobar a la Biblioteca i les llibreries. El llibre "Les virtuts d'estar per casa" l'ha considerat com a llibre de capçalera. La seva obra poètica i també la prosa, conviden a reflexionar, sempre en positiu i esperit crític, mai de manera passiva i sense sentit. En la seva obra s'evidencia la seva sensibilitat i bon gust. 
En Martí no és cap heroi, ni un líder de masses. En Martí ha estat l'amic, conseller, pare i testimoni de les persones que l'han conegut, a Arenys, però també a Amèrica del Sud. Per a mi en Martí no ens ha deixat. El portaré a dins del cor i al pensament durant tota la meva vida. Gràcies Martí per haver-te conegut.