divendres, 11 de maig del 2012

Arnaldo Otegi, president del País Basc

La decisió del Tribunal Suprem de mantenir Arnaldo Otegi a la presó, impedeix que es pugui presentar a les properes eleccions basques. Segons comenta el mateix Otegi, en un escrit enviat des de la presó, "ja sabem quins candidats i quines candidates no agraden als enemics de la pau…" i afegeix, "Així doncs, preparem amb il·lusió la més refinada de les respostes democràtiques: fem que, per primer cop a la història, l’independentisme treballi, amb altes possibilitats per obtenir la victòria, en les properes eleccions". Per Otegi, els líders dels partits polítics espanyols no estan fent res per al procés de pau perquè "els espanta".  
Aquí tothom hi pot dir la seva, però és cert que la perspectiva de que un partit independentista guanyés les eleccions al País Basc, posa molt nerviosos als partits espanyolistes. Si fa quatre anys PP i PSOE varen aconseguir arraconar el PNB, què no farien per bloquejar qualsevol oportunitat de govern d'una força independentista. Ho han fet ja? Són certes les acusacions de l'exdirigent de Batasuna?
L'experiència recent a l'Estat, fa que dubtem de l'objectivitat del Poder Judicial, i de la seva independència respecte al Poder Legislatiu i l'Executiu. És per això que no se'ns fa estrany escoltar les acusacions d'Arnaldo Otegi. Al mateix temps, tampoc se'ns fa estrany el títol d'aquest post. Si Otegi pogués presentar-se com a candidat a Lehendakari, no seria tan descabellat que ho aconseguís. De ben segur que la participació electoral seria alta, i molts habituals abstencionistes canviarien la seva actitud. 
Penseu que la decisió del Tribunal Suprem no farà que els independentistes, amb el líder que escullin, obtinguin bons resultats? L'actual lehendakari ha perdut el suport del Partit Popular, i aquests el forcen a convocar eleccions anticipades. López s'hi resisteix, i estic convençut que sap que no repetirà. Les circumstàncies han canviat i difícilment es repetiran els resultats. Sigui com sigui, si més no la propera vegada, Otegi no serà el president del País Basc.