dimarts, 8 de maig del 2012

Què fa l'Ajuntament d'Arenys per combatre l'atur?

Potser és culpa meva i no estic prou atent a les notícies, ni faig un seguiment prou acurat de tot el que passa, però no sé què fa el meu ajuntament per reduir la taxa d'atur a la nostra població. Però tampoc sé què pot fer el nostre ajuntament. Quines competències té?
Em fa molta gràcia, per no plorar, quan escolta les grans sentències tipus "traurem competències als municipis de menys de 20.000 habitants". Què volen dir amb això? que l'Estat o la Generalitat substituirà els ajuntaments petits en tota la seva gestió? Perquè si el problema només és de competència, aviat ho tindrem resolt, però no creieu que el problema és de recursos econòmics?
Acceptem que l'Escola de Música municipal és un luxe. Que també ho és una escola bressol municipal. I que també ho és l'organització de la Trobada general de puntaires de Catalunya. Vetllar perquè la població tingui feina, és un luxe? Tota la feina que es fa des de les oficines de Serveis Socials és un luxe? Quines competències voldran retirar als municipis?
El primer que haurien de fer és aportar els recursos per a tots aquells serveis que els ajuntaments realitzen i que ningú més no els atén. No pot ser que per tirar endavant programes socials s'hagi de recórrer a la convocatòria de subvencions i no tinguin una assignació finalista pròpia. I no dic res de l'incompliment en les transferències.
El problema és que no hi ha confiança entre administracions. Probablement no tots els polítics tenen la preparació necessària per fer una bona gestió pública. Aquest seria un bon tema de discussió, però el que s'ha fet fins ara ha estat mirar cap a un altre costat, i permetre que els ajuntaments prestessin serveis bàsics a patir dels impostos i taxes sobre la construcció. Ara els critiquem, perquè no ha sortit bé, però ningú vol assumir la seva part de culpa, i les institucions supramunicipals en tenen una bona part.
I ara, no es poden prendre decisions de cara a la galeria, sense conèixer les causes dels problemes, dels desajustaments. Jo voldria que el govern municipal treballés per reduir l'atur a la vila, amb els recursos necessaris per fer-ho, i que no els hagués de treure d'altres necessitats bàsiques. I si no volen que sigui l'ajuntament, doncs que ho faci la Diputació, la Generalitat, l'Estat... però que ho faci alguna administració. Només som quatre persones rares que ens fixem en quina administració en té competències. La gran majoria de la gent només vol ser atesa, simplement això. No ens perdem en ridiculeses sobre quins ajuntaments poden o no tenir competència en serveis, i treballem perquè la ciutadania rebi aquests serveis.