dimarts, 13 de març del 2012

La independència per a quan siguem grans

No us perdeu l'article d'avui d'IU Forn, a l'ARA. De veritat que no té preu. Sabeu que IU no té pèls a la llengua, i diu les coses pel seu nom. Ja sé que parlar de Suïssa i dels suïssos és cosa fàcil, però no em direu que no està molt encertat? 
L'altre dia algú deia que vivim en un país de fireta. Quan parlem de país ens referim a Espanya, però també Catalunya. No es penseu que nosaltres siguem tan diferents. Potser ens entenem millor, però el ridícul també el sabem fer. Molesta veure que hi hagi països on els seus habitants són i actuen de manera responsable. 
L'exemple de l'escrit d'IU Forn era el referèndum, i el resultat obtingut, i s'imagina què hauria passat a casa nostra si ens haguessin donat l'oportunitat de manifestar-nos. Si veiem com han actuat els sindicats aquests darrers dies, amb unes proclames típiques de finals del franquisme, o d'una pel·lícula dels germans Ribes. O mireu com està darrerament el moviment veïnal. 
En una discussió que vaig tenir no fa gaires dies, em defensaven que els partits polítics, quan es varen legalitzar, es varen endur els millors, els que havien estat grans líders veïnals, i es varen quedar les segones o terceres opcions. Uns moviments veïnals que tenen grans dificultats perquè la ciutadania els segueixi, col·labori i participi al barri, però també unes associacions amb unes juntes que s'han perpetuat en el temps, com si no hi hagués ningú més per exercir de president o secretari. 
Portem gairebé quaranta anys de democràcia, però no ho acabem de fer bé del tot, i la nostra picaresca, i també desconfiança, fa que actuem amb nocturnitat i traïdoria, malmetent les relacions socials, i avançant molt poc. 
L'ANC ens demanarà que ens pronunciés sobre el nostre futur com a poble sobirà, i ho farà comptant amb les persones que som. Caldrà que aprenguem a actuar amb més ètica, amb més confiança i transparència, per ser millors. 
Hem d'exigir justícia fiscal, però al mateix temps entendre quina és la realitat econòmica. Si exigim que l'administració actuï de manera il·legal, o ignorem que els recursos s'han acabat, i volem més i més, l'única cosa que aconseguirem serà continuar vivint en la ignorància, essent la burla de tots.