divendres, 5 d’agost del 2011

Que ens diguin la veritat

Quan pinten bastos t'adones de la realitat de la vida. Quan tot va bé, no t'hi pares a pensar. Tot plegat et ve rodat i no t'hi fixes. És quan t'arriben els problemes que poses els peus a terra i comences a barrinar. No és estrany que es digui que les dificultats ensenyen. Ens formem i ens fem més forts.
Ara, que passem per un període de dificultats econòmiques, després d'haver viscut molt bé, és quan ens adonem de la interrelació de tot plegat. En economia, però també en la vida mateixa, tot està relacionat i un moviment en condiciona d'altres. És per això que resulta tan difícil opinar i aconsellar, perquè de qualsevol acció se'n desprenen efectes positius i també negatius. Es tracta de valorar quins pesen més.
Se'ns ha dit que hem gastat massa i ara, per voluntat o obligats, hem reduït la despesa, però disminuir el consum frena l'economia, i ara necessitem reactivar-la. Els ajuntaments, per posar un exemple, han vist reduïts els seus ingressos, i els més afortunats o més assenyats, han hagut de reduir les despeses. Els altres la feina que tenen per tirar endavant. Reduir despeses en el sector públic, reduir la inversió, provoca una reducció dels llocs de treball i, per tant, un augment de l'atur. 
Avui UGT publicava que el 68% dels joves espanyols vol emigrar per trobar una feina digna, i afegeix que són els joves més preparats els que se'n van, la qual cosa és negatiu per al país. Què cal fer per ofertar treball per aquests joves? Si no injectem diner al sistema, no hi haurà manera de crear llocs de treball. Tampoc podem repetir el model antic, perquè ara ja no funciona. Cal, doncs, un canvi de model i una empenta que algú ha de donar.
Tots som responsables, però el govern de l'estat hi té un paper important a jugar. Fa molt temps que se li demana, i l'alternativa de govern li retreu, però no explica quina serà la seva política econòmica. Diu que no farà retallades, però és precisament això el que demana Europa. No és estrany l'article que ha aparegut a The Economist, Anyone want to run this country? "Mr Rajoy faces a dilemma over the coming months. To win votes he must seem moderate, but to gain respect from the markets and Brussels he must seem severe. For the moment, votes are what counts."