divendres, 19 d’agost del 2011

Noves mesures pal•liatives

Esperaré a llegir els comentaris sobre les noves mesures del govern de l'estat, que de ben segur ens explicaran els entesos en la matèria, però jo us haig de dir que, d'entrada, penso que la rebaixa de l'IVA en la compra d'habitatges nous és una mesura errònia, que no donarà els fruits esperats.
No ho acabo d'entendre. Fa quatre dies que varen eliminar la desgravació fiscal per a la compra de l'habitatge, i ara et retallen l'IVA. És una contradicció que ve a sumar-se a les mesures que l'actual govern ha pres i després ha retirat. No vull dir que ningú se'n beneficiï, però em costa de veure que sigui una decisió beneficiosa per al total de l'economia.
Hem d'acceptar que governar en temps de crisi no és fàcil, i que en aquestes circumstàncies el millor és estar a l'oposició. Tot és criticable i pots quedar bé amb la vianda al plat. El PP, si no ho recordo malament, té la intenció de recuperar la desgravació per a la compra del primer habitatge. No hi ha dubtes que al voltant dels habitatges hi ha molta feina a fer, però és bo que s'analitzi les conseqüències de les mesures que es prenen, i que no es pensi a molt curt termini, sinó a més llarg termini. 
Sabem que el món de la construcció és el que més ha rebut, i que era al voltant d'aquest que la nostra economia feia la gara gara. És en la compra de més habitatges que farem fora la crisi econòmica? Quin paper jugarà el mercat mobiliari? es mantindran els preus abans d'impost?
Tota reactivació econòmica ens podrà portar a sortir de la crisi. És per això que estic d'acord amb la injecció de diners per augmentar les inversions i la demanda. Qualsevol mesura que freni l'activitat econòmica difícilment ens solucionarà els nostres problemes. 
Ahir hi havia un article interessant de Bernat Valls, al diari ARA, en la línia de prioritzar la millora de la distribució de la despesa pública, a les retallades anunciades. Tothom hi té molt a dir, però si no corre el diner, l'activitat econòmica es paralitza i això vol dir més atur i més necessitat de subvencions a la desesperada.