diumenge, 10 de maig del 2009

Tertúlia amb Antonio Doñate

Aquest divendres ens vam trobar el Grup de Debat i Tertúlia, com anem fent regularment cada primer divendres de mes, des de fa set anys, per parlar en aquesta ocasió de la Justícia i tot el que s'hi refereix. Comptàvem una vegada més amb la participació de l'Antonio Doñate, un jutge jubilat que quan parla encara sembla que s'hi trobi, i que és una d'aquelles persones incansables amb qui és gust poder compartir una estona.
No sé si us passa, però hi ha moments que t'engresca escoltar com parlen persones que viuen o han viscut plenament la seva professió, la seva vida. El magistrat Antonio Doñate és una d'aquelles persones que no et canses d'escoltar, i això que a ell li agrada molt poder-ho fer, no quedant gens curt de paraules.
Membre de Jutges per la democràcia, i íntim amic del qui va ser fiscal en cap de la fiscalia anticorrupció, el senyor Carlos Jiménez Villarejo, Antonio Doñate parla molt diplomàticament, però amb claredat, evitant entrar a valorar segons quins personatges, però sense defugir l'anàlisi del sistema, explicitant els problemes que considera greus per al seu bon funcionament i també les causes que els provoquen.
Us haig de dir que va ser una vetllada molt agradable, tot i tocar un tema tan dur i a voltes desconegut per a la majoria de mortals, però que ens afecta directament, i de quina manera!
Vàrem parlar del Tribunal Constitucional; de l'Escola judicial, de la qual en va ser professor durant uns quants anys; de la nova Ciutat judicial a Barcelona; del retard en els expedients i acumulació d'ells; de la manca de jutges i l'incompliment de l'ampliació de places, segons el Llibre blanc de la Justícia, que es va redactar l'any 1997; del seu treball com expert, designat pel jutge Garzón per a la comissió per investigar els crims durant la Guerra Civil i el Franquisme; de la seva vinculació amb Amèrica Central i del Sud, i el coneixement que té de la política i drets humans d'aquells països, i de la feina que està fent ara.
Per aquelles persones que no l'heu conegut ni escoltat en cap de les seves conferències i tertúlies, us recomano que busqueu l'oportunitat de fer-ho i, si és el cas, de convidar-lo a que us vingui a parlar de tot aquest món que, al meu entendre, no acaba de funcionar i segons es pot desprendre "no interessa que funcioni".