dissabte, 2 de maig del 2009

Memòria i consciència

A la Contra de la Vanguardia d'ahir, l'entrevistat, un professor de medicina d'universitat a New York, afirmava que la grip porcina duraria el que durés als mitjans de comunicació. Això ens ha de fer pensar.
Avui escoltava les notícies sobre el desastre a Birmània amb més de cent mil morts, ara fa l'any, i encara estan esperant ajuda, però nosaltres fa molts mesos que ja no ho teníem a la memòria, perquè ni els diaris ni les televisions n'han parlat més. Això ens ha de fer pensar.
Vivim un temps on les noves tecnologies ens permeten estar assabentats, a l'instant, de qualsevol cosa que passa a l'altra punta del món. No ens perdem cap notícia, però són les notícies que els mitjans de comunicació ens fan arribar, i quan les notícies deixen d'interessar, nosaltres no en sabem res més.
La consciència col·lectiva, doncs, és molt selectiva i sobretot efímera, i aquí hi ha el mal. Si volem ser útils en la defensa dels interessos dels menys afavorits, cal que incidim en el concepte conscienciació, però acompanyat de la informació constant, més enllà d'on arriben els diaris i les televisions. En això tots hi tenim molt a dir, i convé no oblidar-ho.