dissabte, 16 de maig del 2009

Marxa enrere preocupant

Obama ha fet marxa enrere i ara restableix les comissions militars creades per Bush per jutjar a presos sospitosos de formar part de l'entramat terrorista, de Guantánamo. La notícia ha creat incertesa i malfiança entre les entitats que treballen en la defensa dels drets humans, a qui ens afegim les persones que hem dubtat del tracte correcte als presos.
Després d'un començament trepidant i trencador, tot fa pensar que Obama pot aturar l'empenta i deixar en suspens algunes de les mesures que havia predicat en campanya i fins i tot una vegada coneguda la seva victòria a les eleccions americanes. Les imatges que la televisió australiana ha mostrat, sobre tortures a mans de soldats americans, posa els pels de punta i provoca més rebuig a la mesura d'Obama, per la por a no tenir la certesa que els presos de Guantánamo rebran el tracte que es mereixen, al marge de la seva implicació en els fets terroristes.
No són, al meu entendre, suficient garantia les mesures que ha afegit Obama al restabliment de les comissions militars, perquè s'han dit massa coses que després s'ha vist que no eren certes, i a portes endins no saps realment el que passa.
Voldria pensar que la decisió d'Obama és un fet aïllat i que no suposa un punt d'inflexió cap a posicions més conservadores, atès que començàvem a acostumar-nos a un canvi en la presidència dels EUA, tot i les oportunes reserves pensant que Nord-amèrica és Nord-amèrica.