dimecres, 18 de febrer del 2009

La vaga dels jutges

Poden fer vaga els jutges? Hi tenen dret? Sembla que el ministre no ho veu bé i que, per si de cas, elaborarà una llei que els ho prohibeixi. S'estan vulnerant els seus drets?
M'hauria agradat haver pogut parlar del tema en el Grup de Debat i Tertúlia d'aquest mes de febrer, però no va poder ser i estem mirant si ho podem fer a primers de març. Comptem amb la col·laboració del jutge Antoni Doñate, que ens ha promès venir tan bon punt arribi del seu actual viatge.
El tema no sé si és fàcil o complex, però jo diria que el respecte, per no dir por, que molta gent té dels jutges, pot fer que emocionalment se'ls negui el dret de qualsevol treballador, perquè quan es parla d'ells es pensa molt poc en la seva qualitat de treballadors.
Segons l'opinió del ministre de Justícia, un poder de l'Estat no pot anar a la vaga, i té altres maneres per reivindicar els seus drets. La llei que preveu portar al Consell de Ministres, regularà la manera que tindran per reivindicar-los.
La polèmica està servida, perquè ja hi ha qui s'ha manifestat en contra i ha respost al ministre que si tira endavant amb el seu projecte, ho portaran al Tribunal Constitucional, al mateix temps que recorden que, si el ministre pretén fer una llei que prohibeixi la vaga dels jutges, serà perquè creu que actualment hi tenen dret.
Les vagues mai són prou ben vistes per qui les pateix, i un exemple evident és la vaga del transport, en què moltes persones es veuen afectades. En el cas dels jutges, no és tan l'efecte que produeixen (la gent està massa acostumada a què els processos judicials s'eternitzin), com per la imatge que es té d'ells, i el poder que ostenten.