dilluns, 21 de juliol del 2008

Sanitaris públics

Navegant per Internet he trobat a la pàgina web de La Vanguardia, la imatge que reprodueixo en aquest escrit. Es tracta d'una fotografia enviada per un lector del periòdic que fa referència a una situació molt habitual i diària: la manca de sanitaris públics.
Si ens movem per la nostra ciutat i ens trobem bé de salut, probablement no tindrem necessitat de buscar on hi ha sanitaris públics. Si sortim, però, de viatge, és més fàcil que en alguna ocasió tinguem la necessitat d'anar als serveis i el més probable és que haguem d'entrar en algun bar.
Imagineu-vos doncs, per un moment, que sou uns forasters que heu vingut a passar el dia al vostre poble. Feu un possible recorregut turístic i imagineu-vos que teniu necessitat d'anar als serveis. Com ho solucionaríeu? Trobaríeu uns lavabos al marge dels que hi ha en els bars?
Estic segur que la majoria tindria dificultats per trobar-ne, i això que és un supòsit enganyós perquè d'entrada coneixeu aquells equipaments públics que tenen uns lavabos, que no estan anunciats, i que per tant els forasters ho tindran més difícil.
Una conclusió seria la de reivindicar lavabos públics a la ciutat. De la mateixa manera que ara gairebé no s'entendria una festa a l'aire lliure sense mòduls sanitaris, potser hauríem de començar a introduir-los en el nostre espai urbà.
Els bars han estat fins ara la solució a les nostres necessitats fisiològiques durant la visita a les ciutats, però és evident que se'ls està demanant un servei que no els correspon, o sí? Algú creu que un bar és un establiment públic que ha de permetre l'ús dels sanitaris, encara que no facin despesa? Haurien de permetre-ho i fer pagar?
El cas podria formar part de la relació de totes aquelles situacions que sovint l'administració amaga el cap, i queda a l'espera de que ho solucioni la societat civil. Pel que pugui ser, jo em decanto a demanar més sanitaris a l'espai urbà.