diumenge, 13 de juliol del 2008

Arenys de Mar, una història

Encara que el gruix dels actes de Sant Zenon es va acabar amb el castell de focs de dimecres, els caps de setmana continuen plens d'activitat, si la pluja ho permet, i com deia l'altre dia, s'encadenen fins a finals d'estiu. Ahir dissabte es varen suspendre dos actes per la pluja que va caure, però avui, amb un matí assolellat li ha tocat el torn al Museu d'Arenys de Mar.
Enguany celebrem els 25 anys del Museu de Puntes, orgull de la vila i lloc de pas de molts visitants. El Museu fins ara exhibia una important mostra de l'art de la punt, i una excel·lent col·lecció de minerals. Avui s'ha inaugurat la tercera pota d'aquest museu, amb el recull d'una part de la història de la nostra vila. Amb el títol "Arenys de Mar, una història", comptem des d'ara amb una exposició permanent de patrimoni cultural i històric arenyenc, gràcies al bon treball de la directora Neus Ribas i la col·laboració de l'historiador de l'art, en Joan Miquel Llodrà, entre d'altres.
El material exposat és una petita mostra de les obres de què disposa el Museu, i que fins ara s'han mantingut emmagatzemades. La possibilitat de fer-les públiques permetrà retre un merescut homenatge a una de les persones protagonista de la història recent de la vila, l'historiador i arxiver Josep Maria Pons i Guri, que va treballar molts anys per preservar el llegat patrimonial i històric d'Arenys.
Amb la inauguració d'avui no s'acaba la feina per als responsables del Museu. És una etapa en la història que serà recordada, però l'objectiu és el disposar d'un museu amb les dimensions i prestacions que avui requereixen aquests equipaments. El consistori municipal, integrat per tots els membres escollits democràticament, tenen pendent consensuar el futur del Museu d'Arenys, i això podria ser una realitat a la propera tardor.
Arenys necessita més espai per poder ensenyar tots els seus tresors, i per desenvolupar l'activitat que li és pròpia a un equipament museístic del segle XXI. Confiem que ho puguem celebrar ben aviat.