dijous, 24 de juliol del 2008

Estadístiques, enquestes, percepció

Avui sortien els resultats de la darrera enquesta realitzada pel Centre d'Estudis d'Opinió, sobre la fidelitat dels electors respecte als partits amb representació parlamentària. Els resultats són favorables a CIU, i a la baixa per al PSC. Es fa difícil valorar les dades d'aquest tipus d'enquestes que jo a vegades els dono més protagonisme com a incentius per a resultats posteriors.
Al marge de la redistribució entre partits, em preocupa una part de l'enquesta i és la que es refereix a l'opinió que els ciutadans tenen dels polítics. Segons es llegeix, el 70,8% pensa que els polítics no tenen en compte el que pensen els ciutadans; el 66,3% està d'acord en la idea que els polítics només busquen el benefici propi, i la valoració que fan dels principals polítics és de suspens.
Tot i que no és el mateix parlar de polítics d'una institució, com pot ser el Parlament, que fer-ho dels que gestionen un Ajuntament, i que normalment quan s'opina dels polítics en aquestes enquestes, es pensa més en els primers, els qui hem optat a presentar-nos en unes eleccions i hem tingut l'honor de poder governar, encara que sigui en un petit municipi, tenim la responsabilitat de donar comptes de la nostra gestió als electors, i això és el primer repte i la primera obligació.
No és estrany doncs, que es parli tant de transparència i participació; no ens ha de sorprendre que per al 2010 estigui previst, legalment, que els ciutadans puguin accedir telemàticament els registres que els incumbeix. És per això que no em cansaré mai de repetir la importància de ser transparent i d'utilitzar tots els mitjans possibles perquè es pugui conèixer què es cou dins l'administració pública.
Aquesta desconfiança de la ciutadania i la percepció que els polítics busquen el seu benefici només es pot combatre amb responsabilitat, treball i transparència. No deslliuro d'una part de culpa els ciutadans que opinen, però no s'impliquen, però no és excusa per demanar responsabilitat a qui ha optat a gestionar la cosa pública.
S'ha descobert casos de corrupció que han fet molt mal i han contribuït en el descrèdit dels polítics, però cal que tinguem en compte que la immensa majoria dels polítics són honrats i no se'ls pot calumniar per culpa d'uns pocs.