dilluns, 16 de juny del 2008

Un any de feina, per a un mandat participatiu

Avui, dia 16 de juny fa un any just que es varen constituir els governs municipals, que per Arenys de Mar significava una vegada més una alternança entre el govern del pacte CIU+PP i la del tripartit PSC+ERC+ICV.
Arran de l'aniversari, ahir diumenge hi va haver un debat radiofònic amb els representants de les sis forces polítiques presents a l'Ajuntament, que segons m'han explicat, va estar en la línia ja habitual en què el govern parla de tot el que s'ha fet i l'oposició respon que no s'ha fet res.
Negar que en el mandat passat es varen fer coses seria absurd a més de fals, una altra cosa seria valorar si amb els quatre anys es va fer suficient feina, o tenir en compte quan es varen fer més coses, i aquí recordaríem tots plegats el ritme frenètic d'algunes regidories que no havien fet res durant tres anys. Però també nosaltres podem caure en el mateix error o estratègia, i personalment no ho veuré bé. D'entrada, però, els fets ens donen la raó, i si som prou objectius veurem que hem seguit molt fidelment el traç que ens vàrem marcar en el Pla de Mandat (PAM) per al primer any. Ens podran dir que no vàrem ser prou ambiciosos, però no se'ns pot dir que no hem complert en les promeses.
Tot i així jo diria que fins i tot no se'ns pot acusar de falta d'ambició, perquè la feina que hem estat fent en moltes regidories, ha estat la d'assentar les bases a partir de les quals es podrà avançar en els resultats.
A diferència d'altres opinadors que han posat totes les accions en el mateix sac, posaré un exemple de projecte que és prou complexe com per provocar avenços en molts camps, com és el cas de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). Posar en marxa l'oficina no és simplement obrir unes finestres matí i tarda, sinó que requereix un treball exhaustiu, d'anàlisi de processos, d'adequació dels programes informàtics, de canvis en la tramitació dels expedients, de formació del personal i de seguiment i manteniment dels programes. Només es pot entendre si es coneix, i d'aquí el meu rebuig als comentaris periodístics simplistes que no aporten valor, sinó que només busquen rebentar la feina que es fa des de l'administració, sigui quin sigui el color.
Sortir a antena per dir que no s'ha fet res, és respectable, però és la pitjor manera de fer justícia al treball d'un any, en què s'ha hagut de dedicar molts esforços per posar a punt una administració que estava desfasada i obsoleta des de feia massa anys.
El repte del PAM és el millor que podíem haver acordat l'equip de govern, perquè ens obliga i evita que ens adormim, sense que això representi cap impediment per anar adaptant-lo a la realitat canviant del nostre poble, amb l'ajuda de les aportacions d'altres grups municipals i la ciutadania.
El balanç que en puc fer és positiu, però el meu inconformisme fa que cregui que podem fer encara més, superant el nivell d'exigència que vàrem fer-nos en el moment de redactar el PAM. Aquest treball el voldria fer amb la implicació de tots, i per això no estalviaré esforços per demanar la col·laboració i participació de tothom en el projecte de govern municipal.