divendres, 6 de juny del 2008

Per què no anem a les fonts d'informació?

L'altre dia parlava de la ignorància, i certament se'n troba a totes parts. S'associa a l'atreviment i es diu que van de parell. En el cas d'avui potser ho deslligaria i parlaria només d'atreviment, simplisme o desconeixement. Se'n poden dir moltes de coses, i quantes més en dius més errors pots cometre. Si les dius en petit comitè, la repercussió és reduïda, però si ho escampes a Internet, en un blog, ja pot arribar a més gent, i no diguem si ho escrius en un diari.
No sóc gens radical a l'hora de parlar de títols universitaris, i no crec que sigui necessari per poder tenir coneixement de les coses, però el que no s'aprèn estudiant s'ha d'aprendre exercitant, amb els anys. És clar, si un és jove i a més no té coneixements teòrics, resulta lògic que es cometin més errors del compte.
Tinc molt assumit que la vida pública comporta crítica, i jo mateix l'he exercitada, i seria absurd rebutjar-la i no acceptar-la. Em sorprèn, però, quan es fan afirmacions sense contrastar, sobretot es critica sense haver contrastat si l'argument del qual parteixes és cert. Avui mateix he hagut de fer un aclariment i ha quedat resolt, encara que públicament l'única cosa que s'ha vist i ha quedat ha estat la crítica equivocada, i la llufa se l'ha quedat el criticat.
Més atrevit és fer estudis sense conèixer mètodes i donar resultats sense explicar els marges d'error o els criteris emprats. Avui sortia a la premsa local un estudi sobre el treball realitzat en el primer any del mandat, i ens donava la nota del govern: un aprovat justet. Per què? per què no ens suspenen si tenim els carrers bruts, no ens han donat la bandera blava a la platja, no els ha agradat com hem gestionat el concurs de les guinguetes de la platja, tanquem la Riera perjudicant a tothom, hem dissolt el Patronat de la Ràdio... Després fan un rànquing de regidories i les valoren a partir dels projectes anunciats i els realitzats, i a partir d'aquí dedueixen qui ha treballat més.
No es tracta de discutir si l'ordre és correcte o no, perquè en cap moment se m'ha acudit valorar si feia més o més feina que els altres, i no crec que cap membre del govern estigui per aquest joc. No tenen en compte el grau de complexitat dels projectes, els posen tots al mateix nivell, i jo els puc assegurar que dins les meves regidories hi ha projectes molt diversos amb graus de dificultat i temps molt diferent.
Per posar un exemple diré que a Serveis Generals, de les accions que sortien al PAM que faríem l'any 2007 (4), se'n varen començar i acabar 3, i el quart s'acaba aquest mes de juny. Hi havia una acció més que començava el 2007 i continuava el 2008, i es va començar i es continuarà fent durant tot el mandat.
Al primer semestre de 2008 començaven i acabaven 8 accions i se n'han dut a terme 5, dels altres tres n'hi ha un que s'ha iniciat i continuarà durant més temps, un altre que hem aturat i inclourem en un paquet més gran que acabarà a finals d'aquest any, i un tercer que de moment no veiem interessant posar-lo en marxa, tot i que ho tenim tot a punt per fer-ho.
Hi havia accions que començaven aquest primer semestre de 2008 i continuaven més endavant (2), i les dues s'estan duent a terme dins el calendari previst. Finalment hi ha unes quantes accions que no estan calendaritzades perquè vindran funcionant durant tot el mandat. De les 5 previstes, n'hi ha 3 que ja s'han començat a realitzar i les altres dues es faran a finals del mandat, perquè depenen d'actuacions que es portaran a terme durant els propers dos anys. A tot això caldria afegir altres actuacions que no figuraven al PAM, alguna d'elles de cert relleu.
Podria parlar de Participació Ciutadana on tot el previst s'ha dut a terme, i s'hi ha afegit més coses, però tampoc es tracta de fer un estudi a fons en aquest blog, però convido a qualsevol persona, i al signant de l'article també, a parlar-ne en detall, perquè en tingui un coneixement directe, que acostuma a ser el que va més bé.
Tot això que dic jo, ho diu qualsevol de les altres vuit persones del govern, perquè es troben en la mateixa situació. No és bo simplificar les coses que són complexes, i això pensant que es va de bona fe.