dilluns, 27 de novembre del 2006

Prevaricació, blanqueig de capitals, corrupció...

Les darreres notícies sobre detencions d’alcaldes i càrrecs polítics de corporacions municipals, no sé si són bones o no. Per una banda poden crear alarma social i fer pensar que la prevaricació i corrupció política és un fet habitual, però per l’altra pot voler dir que la justícia preval i els culpables paguen les penes.
Avui escoltàvem com l’alcalde d’Andratx era detingut per la Guàrdia Civil, i amb ell el director general d’Ordenació Territorial de les Balears. Automàticament, el president Jaume Matas ha suspès de militància a l’alcalde i ha destituït al director general. Fa pocs dies que passava el mateix en municipis propers a Madrid, i també a les Illes Canàries. Tot això, s’ha destapat després dels fets de Marbella.
Al marge del posicionament que optem en la disjuntiva presentada al primer paràgraf, la qüestió està en si es treballa suficientment per evitar que la corrupció sigui present a l’administració pública, i en concret a la municipal. Està demostrat que els dos grans partits espanyols s’han vist afectats per casos de corrupció, i es fa necessari un acord per establir una legislació que ho eviti, i si fa el cas, castigui de manera rotunda els comportaments poc clars d’alguns polítics.
Ens en parlaven l’altra dia, dins les jornades de la FEMP, que s’està ultimant la reforma de la llei bàsica de govern i l’administració local, on es dóna importància a la transparència, per fer més difícil la corrupció. Tal com sempre he defensat, amb transparència i participació de la ciutadania, serà més complicat actuar fora de la llei, en benefici propi o del partit polític on es militi. Cada vegada és més urgent trobar la manera de fer fora de la vida pública els defraudadors, i netejar la cara de la majoria de polítics que obren correctament i que es veuen emmascarats per una colla d’impresentables que la Justícia ha de castigar amb totes les conseqüències.
Està vist i comprovat que el mercat immobiliari, l’ordenació urbanística i tot el seu entorn, són elements que pateixen el perill de convertir-se en objectes de les males arts. A Arenys de Mar, durant aquesta legislatura s’ha estat elaborant el Nou Pla d’Ordenació Urbanística, i a desgrat de tots, hi ha alguna qüestió que haurà de passar pels Jutjats, i això no és una bona notícia per a la vila. Confio que s’aclareixi tot plegat, i si hi ha algun culpable, que se sàpiga el més aviat possible, perquè no afecti la campanya electoral del mes de maig.