diumenge, 5 de novembre del 2006

Els blocs arenyencs

Parlava fa pocs dies, sota el títol “Arenyautes, comunitat digital” de la nova etapa que ha tirat endavant arenys.org, i puc afirmar que està agafant bona embranzida i cada dia s’hi apunten nous blocaires. Opinions sobre la vila i també la seva gestió política, han començat a entrar al món blocaire arenyenc. Veurem quina repercussió tindrà, però estic convençut que els aspirants a polítics locals l’hauran de tenir en compte, i els suposarà una lectura obligada.
D’entrada, el grup Veïns Independents d’Arenys (VIA) ja ha obert un grup de discussió, i el que presumiblement podria ser el cap de llista, a les eleccions del mes de maig, i actual regidor no adscrit, Lluís Blanchar, ja ha obert el seu bloc.
Lluís Blanchar com a cap visible del VIA i Joaquim Ponsarnau, alcaldable per ERC, parlen de participació ciutadana i han posat en marxa diferents processos participatius, preparatoris de la campanya electoral. Caldrà estar atents a la seva capacitat de mobilitzar els arenyencs en una tasca que no estem acostumats, i el que és pitjor, fins i tot escarmentats (auditoria mediambiental, procés participatiu edifici Xifré, audiències públiques...).
Serà important també valorar el grau de compromís dels dos partits i dels altres que s’hi puguin afegir, a l’hora de considerar les aportacions rebudes. Massa sovint els processos participatius es converteixen en trampes per a la ciutadania, per fer-nos creure que compten amb nosaltres, però realment el que es porta a terme és la voluntat dels partits polítics que assumeixen el poder.
Per altra banda, Arenys de Mar, ha viscut l’experiència durant aquesta legislatura, de veure com la promesa de fomentar la participació ciutadana, que tots els caps de llista del 2003 presents en el debat que va organitzar el Grup de Debat i Tertúlia, varen fer, ha quedat en promesa. Qui ha governat i podia posar-la en pràctica no ho ha fet, però tampoc tinc la impressió que els partits de l’oposició, haguessin fet gaire més. Tant de bo, però, que m’equivoqui.
La campanya electoral per a les eleccions municipals no serà com les anteriors. Des de l’anterior campanya, la participació a internet ha fet un salt qualitatiu molt important, i això ho hauran de tenir en compte els partits polítics que aspirin a governar la vila, i tenir el web d’arenyautes, com a pàgina d’inici.