dimarts, 14 de març del 2006

L’Avana i el Bareu

L’Associació de Veïns Arenys Nucli Antic (AVANA) va néixer ara farà un any. Feia relativament poc temps que havia desaparegut l’Associació de Veïns d’Arenys (AVA) per cansament de la Junta i en no haver aconseguit un relleu. La seva lluita va ser contra la mala qualitat de l’aigua, una realitat que encara persisteix però potser ja ens hi hem anat acostumant. L’AVANA agafava el relleu encara que la seva principal fita era exigir una solució per al Rial del Bareu i evitar inundacions cada vegada que plogués amb certa força.
Encara avui dia els arenyencs pensem en l’AVANA com una associació de veïns a l’entorn del Bareu, tot i que des de l’associació ens recorden que aquest no és el seu únic objectiu, però manté una atenció rellevant, sobretot darrerament gràcies a les negociacions que l’Ajuntament d’Arenys i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) mantenen per acabar de resoldre qui es fa càrrec de què.
Els ciutadans que veuen l’administració pública com una sola cosa, els resulta difícil entendre les picabaralles i lluites entre les diferents administracions. Sempre la més malparada és la local, perquè és més a prop de la gent.
Algú preguntarà quin paper hi juga l’AVANA si els nostres representants legítims, a l’Ajuntament, ja vetllen pels nostres interessos? La resposta és important perquè lluny de posar en dubte la gestió de l’equip de govern escollit democràticament, les entitats ciutadanes realitzen una tasca de socialització i esdevenen un pont entre l’administració i l’administrat. No hi ha dubte que el cas que ens ocupa, AVANA i Ajuntament han d’anar de la mà en les negociacions amb l’ACA, i convé que així sigui i que aconsegueixin el millor pels veïns del Bareu i, per extensió, per a tots els arenyencs.
L’AVANA comença a sentir-se amb força i es veu protagonista en les accions que desenvolupa. Han obert una nova pàgina web on ens informen de tots els seus treballs. Arenys compta amb una altra associació de veïns activa. La participació ciutadana va guanyant terreny i d’això ens n’hem d’alegrar i contribuir-hi.

1 comentari:

Alex Acero ha dit...

Benvolgut Xavier:
Llegint el teu escrit, em fa pensar que el concepte "Participació Ciutadana" pot resultar molt abstracte per la majoria de la gent, que vol dir realment?, no participem ja cada cop que hi han eleccions?, no són els polítics elegits qui han de fer la seva feina en nom nostre?.

Penso que la Societat actual s'ha fet molt complexa. Els polítics i els governants democràtics són també persones, que no són infalibles a l'hora de prendre decisions. Per això, de vegades, hom pot tenir la sensació que l'Administració Pública o en abusa o simplement ignora el que passa als seus administrats.

Per altre banda, sovint sentim en converses de carrer, a casa, amb els amics i vilatans una queixa continua i sistemàtica envers als qui governen, com si fossin els únics responsables de tots els mals que patim.

Sóc dels que pensen que hem de pasar de la queixa a l'acció,actuant de forma constructiva, amb diàleg i amb criteri de negociació, exigint a l'Administració que toqui de peus a terra.

En aquest context, s'entén que les associacions de veïns neixen gaire bé sempre al voltant d'una reivindicació concreta, rarament al voltant d'un concepte abstracte com la Participació Ciutadana, aleshores es tractaria d'un partit polític amb una ideologia pròpia (una forma d'entendre la vida pública).

Es possible i passa freqüentment, que un cop resolta la reivindicació, l'energia que abans aglutinava, es dilueix en la quotidianitat o en assumptes menors, la qual cosa voldria dir (ben mirat) que la cosa publica funciona de manera més o menys acceptable.

Qual fer un esforç pedagògic per fer que el que ha començat entorn a un tema en particular, pugui desenvolupar-se com a una eina al servei del ciutadà de forma contínua, el qual no vol dir que hem de estar permanentment reivindicant o empenyent a l'Administració en una direcció o un altre, el contrapès i control l'han de exercir els politics de l'oposició.

Una entitat cívica, com ara una associació de veïns, pot fer una gran tasca d'integració social, de millora de la convivència (de vegades difícil),d'enriquiment cultural i qualitat de vida.

A l'AVANA hi he conegut gent amb molt entusiasme i estima per el seu poble, amb capacitat d'esforçar-se pel benestar de tots. Sens dubte aquesta és una tasca col·lectiva, ens cal sumar voluntats, ens cal conèixer a tots aquells arenyencs i arenyenques amb ganes de participar i amb ganes d'aportar el seu grà de sorra, Arenys està fet de molts grans de sorra, no creus?.
Alex Acero.-