dissabte, 18 de març del 2006

El sentiment solidari a Arenys de Mar

Avui llegia a Wilaweb la notícia de la creació d’una nova ONG a Arenys de Mar, Africània Grup Solidari, amb la intenció de realitzar diferents projectes a comunitats del Senegal. L’esmentada ONG s’afegeix a la llista d’entitats solidàries locals (Arenys Solidari, Bafalay...) i a la d’altres ONG que treballen al Senegal amb personal arenyenc (Enric Pera).
El món de les ONG és encara massa desconegut tot i la seva proliferació a casa nostra. Això porta a discussions sobre la seva efectivitat i raó de ser, i a sentir a dir que la seva existència allibera de responsabilitat als governs dels països del món occidental. Desconeixem massa el seu funcionament, l’assoliment dels seus objectius, l’encert dels seus projectes. No hi ha dubte però que la seva creació és fruit del sentiment solidari i les ganes de corregir, en la mesura de les pròpies possibilitats, la injustícia existent a gran part de la terra.
En tot cas, i arran del naixement d’aquesta ONG, em pregunto si no valdria la pena unir esforços i procurar de canalitzar tot l’esforç individual i aprofitar allò que els economistes anomenen economies d’escala. Precisament ara que el fenomen de la globalització és tan viu, sembla estrany que el món de les ONG i entitats solidàries estigui tan fragmentat.
És evident que desconec la seva realitat i no he assistit a cap dels projectes en marxa a països africans o de sudamèrica, on treballen les entitats abans esmentades, i per això no puc anar a fons en el tema. Tot i així voldria pensar que aquestes entitats no es mouen a partir de protagonismes sinó que prèviament ho han valorat i trobat encertada la seva formació independent. En tot cas voldria aconsellar la seva coordinació. Una tasca que sempre ha impulsat Arenys Solidari, i a qui els arenyencs no els podrem agrair prou haver-nos despertat aquest sentiment de solidaritat.