dijous, 23 de març del 2006

Expectació al Ple Municipal

El Ple municipal d’Arenys de Mar d’ahir dimecres tenia set punts a l’Ordre del dia, a més de les mocions, precs, preguntes i comunicacions d’alcaldia. A diferència del Ple del mes anterior que em trobava només acompanyat de la premsa i ràdio, ahir la Sala de Plens es va omplir i hi va haver gent dreta. També és cert que al final del Ple tornàvem a ser en minoria, amb una baralla dialèctica entre l’Alcalde Rubirola i el regidor i ex-alcalde Joaquim Ponsarnau.
L’expectació venia donada pels punts 2 (Aprovació de conveni urbanístic) i 3 (Aprovació inicial de modificació del PGO, en l’àmbit Col·legi de la Presentació i sector Bareu-Centre). Entre el públic s’hi trobava gairebé tot el claustre de professors del Col·legi La Presentació, amb la titular al capdavant, a més d’alguns pares i mares de l’AMPA. Es portava a aprovar un conveni entre l’Ajuntament i el Col·legi que, segons es podia llegir al web municipal, té per objecte regular la petició de la congregació per millorar i ampliar les instal·lacions educatives del Col·legi i construir part del sostre edificatori que el Pla General li atorga a les zones d’ús residencial de la finca. El Col·legi renuncia a 2.916 m2 de sostre residencial i es proposa la construcció de 30 habitatges, en un lloc de menor impacte paisatgístic. El conveni també estableix noves zones de pas per a vianants i vials i la cessió d’un espai lliure públic de 10.330,24 m2.
Després de les intervencions dels grups de l’oposició en que manifestaven la necessitat d’aprovar el nou Pla General i d’aquesta manera evitar haver d’anar aprovant modificacions de l’actual, la votació va ser de 16 vots favorables i una abstenció (ICV).
L’altre punt on no hi va haver unanimitat va ser en l’aprovació de les tarifes relatives al campus de Setmana Santa que organitza la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. El PSC s’hi va abstenir perquè considera que es va buidant de contingut el Patronat d’Esports tot i que compten amb dos tècnics. Jo hi afegiria un tema que ahir no se’n va parlar i és el tracte a les famílies nombroses. No puc entendre aquesta desconsideració i em temo que l’externalització de serveis, que en principi no hi estic pas en contra, s’està fent molt malament. Penso que els criteris els ha de fixar l’administració a no ser que vulguem privatitzar-ho tot i moure’ns tan sols per criteris de rendibilitat econòmica.
En el darrer punt abans de les mocions les intervencions de tots plegats varen ser poc elaborades i es va produir la baralla dialèctica abans esmentada. Sense voler anomenar la nit de naps, el portaveu d’ERC va criticar que en política de joventut (es portava a aprovar el Pla local de Joventut) no es pensava en tots els joves i demanava un esforç a l’alcalde per convocar i escoltar a tots els joves. Al final es varen referir a la nit de naps i l’Alcalde va recordar-li que eren els joves qui no volien parlar i va insistir que això passava des del primer moment que l’actual govern es va constituir. Tot això va ser dit amb retrets i de manera apassionada. Es varen reproduir frases d’un anterior Ple i jo m’hi vaig sentir incòmode.
El PSC va presentar una moció de denúncia a la campanya contra Catalunya. El text parlava del Partit Popular com instigador i la regidora Rosa Zaragoza va sortir en defensa del seu partit i va argumentar que no hi havia cap prova que fos així. Jo, que no m’agrada riure’m de les intervencions que es fan de manera seriosa, vaig fer un esforç per mantenir els llavis i dents closes. CIU va sortir en defensa de la seva companya de govern i es va abstenir (cadascú que en faci la lectura que vulgui). La resta de grups va aprovar la moció (9 vots).
La moció que presentava CIU parlava del reconeixement de la dona treballadora. L’escrit que va llegir la regidora Joana Asénsio, en tot moment parlava de la dona (a seques). Ningú li va corregir afegint “treballadora”. Jo no podia perquè el públic no pot parlar.
M’he deixat algun punt i preguntes. Permeteu-me però que acabi amb el prec que es va fer sobre la supressió de la festa de St. Patrick. Tots recordareu que existeix una entitat que des de fa uns anys organitza la festa del patró d’Irlanda a Arenys de Mar. Enguany varen decidir que no es faria. Es va dir per manca de recursos, però el regidor de Cultura va argumentar per cansament dels organitzadors. Els que em coneixen saben que sóc un defensor de les entitats, però això no vol dir que pensi que aquestes hagin de viure només de subvencions. Desconec el cas concret dels amics d’Irlanda i per tant no el puc jutjar, només aprofito l’avinentesa per recordar que cal diferenciar molt bé les coses per no trobar-nos amb casos, que molts recordareu, que pretenen fer xantatge polític per aconseguir un local permanent.

1 comentari:

Ramon Vinyes ha dit...

Xavier, com a curiositat et diré que en la Junta de portaveus prèvia al Ple, vaig comentar aquest fet i es va quedar que es modificaria. Val a dir que al títol si que ho especificava però no en el desenvolupament del text. De fet, no vaig acabar d'entendre com l'alcalde no va donar pas a les intervencions dels grups. Voliem dir que hi estavem d'acord, però que també voliem que a nivell local (Arenys) es treballés en defensa dels drets de les dones com per exemple que es tirés endavant el protocol contra la violència de gènere que vam presentar i aprovar ja fa un any.